Ce inseamna Craciunul pentru tine
Sa fie oare casa decorata cu miros de brad, nelinistea si curiozitatea cu care astepti sa desfaci darurile, colindele sau cina in familie? In fiecare an astepti cu nerabdare Craciunul, te intrebi ce vei primi...
Sa fie oare casa decorata cu miros de brad, nelinistea si curiozitatea cu care astepti sa desfaci darurile, colindele sau cina in familie? In fiecare an astepti cu nerabdare Craciunul, te intrebi ce vei primi in dar si iti palnifici din timp ce surprize placute vei face fiecaruia sau, din potriva, esti cuprinsa de trebuirile casnice si de preparatul retetelor traditionale.Craciunul are pentru fiecare dintre noi, pe langa semnificatia de sarbatoare crestina, una proprie. Fie ne aminteste de copilarie, de un Craciun petrecut la tara la bunici sau de unul alaturi de marea noastra iubire din adolescenta. Semnificatia personala pe care o asociem Craciunului este determinata de varsta, temperament, preocuparile si mai ales trecutul nostru.
Semnificatia ortodoxa
Ziua de 25 decembrie a fost fixata ca zi in care se sarbatoreste nasterea lui Isus Hristos in anii 300', de catre biserica romana. Ea corespunde insa unei sarbatori pagane care venera naterea Mithrei, divinitatea luminii, zeita soarelui. In anul 274, imparatul Aurelian a proclamat cultul Mithrei religie de stat si a fixat ziua de 25 decembrie pentru a celebra solstitiul. Astazi ne oferim cadouri in amintirea celor trei magi care i-au adus micutului Isus aur, mir si tamaie.
Sarbatoarea copiilor
In timp, rolul copiilor in familie a crescut si, odata cu el, Craciunul a devenit o sarbatoare a copiilor. Craciunul reprezinta pentru micuti noaptea magica in care li se implinesc dorintele, spre fericirea parintilor.
II poti cultiva copilului tau spiritul Craciunului, invatandu-l despre originea lui Mos Craciun, dar si profitand de aceasta sarbatoare pentru a-i preda primele lectii de religie. Spune-i ca serbam nasterea mantuitorului si ca inainte de Craciun este o perioada de post, de curatire spirituala si de regasire a linistii si credintei.
Pentru cei mici Craciunul inseamna emotiea cu care isi asteapta darurile si sosirea Mosului, primii fulgi de nea, omul de zapada, bradul decorat si mai ales dulciurile care il impodobesc si aroma de cozonac si scortisoara din casa bunicilor.
Familia reunita
Ca Pastele, Craciunl este o sarbatoare care se pterece in familie, fiind un moment privilegiat de intalnire, de bucurie si de impacare a tuturor generatiilor. Aceasta sarbatoare, prin toate formele sale de manifestare, creeaza amintiri comune si intretine sentimentul de apartenenta la o familie. Fiecare profita, in felul sau, de aceasta ocazie pentru a crea legaturi: o cina in familie, reuniunea din jurul bradului si a semineului, o discutie prelungita cu jocuri si amintiri din alti ani, primitul colindatorilor, prepararea carnaciorilor si a sarmalutelor.
Tu cu tine insati
Profita de Craciun pentru a te odihni, a te intalni cu pritenii si a face tot ceea ce iti doresti sa faci in timpul anului si nu ai timp. Gateste pentru intreaga familie, ofera daruri si alege-le cu placere si bucura-te din toata inima de ce vei primi tu. Daca nu ramai acasa sau in familie, fa o excursie si alege-ti o destinatie cu traditii frumoase pentru a te bucura de ele, a calatori si a petrece un Craciun de neuitat.
Un articol de Roxana Totolici