Cum să-ți găsești pacea interioară când ești înconjurat de haos?
Întâmplările neașteptate îți pot da viața peste cap dacă nu reacționezi într-un mod util. Secretul nu este să încerci să le previi, ci să înveți să-ți redobândești pacea interioară adoptând un răspuns constructiv, indiferent cât de stresant este fiecare eveniment care te afectează.
Poate ai un program foarte încărcat la serviciu, ți-ai pierdut jobul, treci printr-un divorț sau ai foarte multe responsabilități familiale, dar nu înseamnă că trebuie să te resemnezi să-ți pierzi definitiv pacea interioară. Chiar dacă pare foarte complicat, să știi că este posibil să rămâi calm chiar și când situațiile dificile par că nu se mai termină deloc. Secretul relaxării și focalizării emoțiilor în sens pozitiv este să găsești liniștea în mijlocul haosului.
Iată care sunt modalitățile cele mai eficiente pentru a reuși să-ți păstrezi pacea interioară în orice context:
1. Concentrează-te pe lucrurile bune
Este foarte ușor să lași panica să te domine și să devii convins că tot ce ai construit se va nărui în câteva clipe. Dacă încerci să faci un pas înapoi, să privești situația din afară în mod obiectiv și să te focalizezi pe lucrurile care încă merg bine perspectiva ți se va schimba rapid.
Întotdeauna vei găsi și ceva pozitiv dacă analizezi situația atent. Lumina pe care ți-o oferă lucrurile pozitive te va apropia și de starea de liniște care este esențială pentru a găsi soluțiile de care ai nevoie.
2. Vizualizează rezolvarea dorită
Vizualizarea modalității de rezolvare a oricărei situații poate fi un remediu foarte folositor. Nu numai că te va transporta în plan psihologic în afara problemei care te afectează acum, dar te poate stimula să cauți în mod activ un nou context cu o conotație pozitivă. Prin vizualizarea lucrurilor care vrei să se întâmple vei începe să te îndrepți în direcția dorită la nivel subconștient.
Atunci când ești prins într-o situație foarte stresantă închide ochii și imaginează-ți cum ți-ar plăcea să evolueze întâmplările. Dacă vezi în mintea ta cum se rezolvă totul nivelul de stres va scădea considerabil și vei începe să crezi că ai șanse să treci cu bine peste orice obstacol. Transformă-ți viziunea în realitate fără să dedici timp anxietății sau emoțiilor negative.
3. Distrage-ți atenția
Este o idee foarte bună să fii cât mai ocupat posibil când ești înconjurat de stres. Găsește un proiect sau o activitate în care te poți implica, fără să te gândești constant la ceea ce te deranjează. Dacă ai mintea ocupată cu altceva scade riscul de a-ți irosi toată energia cu grijile care te acaparează.
4. Înconjoară-te de persoanele la care ții
Când ai dubii și nu ești deloc sigur ce ar trebui să faci în continuare este foarte bine să ai alături persoanele importante pentru tine. Sună un prieten sau discută cu un membru al familiei tale. Nu te teme să ceri ajutorul celorlalți dacă ai nevoie de sprijin. Uneori este suficient să știi că există cineva căruia îi pasă pentru a deveni mai puternic în fața situațiilor imprevizibile.
5. Găsește o modalitate de a te descărca
Transferarea stresului spre o altă activitate te va ajuta să-ți refaci echilibrul interior și să devii din nou calm. Specialiștii îți recomandă să transformi agitația provocată de stres în exerciții fizice la sală sau în aer liber ori să muncești în plus pentru finalizarea proiectelor în care ești implicat. Important este să-ți folosești plusul de energie în sens pozitiv pentru ca oboseala de la final să nu se asocieze cu anxietate sau depresie, ci cu satisfacția de a rezolva lucrurile pe care ți le-ai propus.
Îți poți găsi un nou hobby, poți învăța să cânți la un instrument sau poți practica un sport mult mai intens decât până acum. Aceste activități susținute îți vor aduce pacea interioară și vor favoriza optimismul.