Există un protocol pentru a refuza să participi la o nuntă. Probabil că mirii sunt prietenii tăi și nu vrei să te îndepărtezi de ei pentru că nu ai cum să fii alături de cuplu în ziua specială. Află cum poți proceda pentru a refuza o invitație la nuntă fără să jignești sau să superi cuplul.
Odată cu vara sosesc și mai multe invitații la nunți, natura din jur fiind decorul ideal pentru ședințe foto și evenimente speciale. În general nu este suficient să răspunzi cu un refuz la o invitație primită, ci trebuie să iei măsuri suplimentare pentru a fi sigur că nu superi cuplul și că veți fi în continuare apropiați, chiar dacă nu vei putea participa.
„După ce ai refuzat invitația primită poți trimite un mesaj text sau să le explici personal de ce nu poți veni. Nu contează dacă este vorba despre o vacanță planificată de mult timp, de un alt eveniment simultan la care ai acceptat să mergi dinainte sau dacă ai o problemă de serviciu. Cuplul va reacționa pozitiv la inițiativa ta de a explica și vei salva rapid situația”, spune Arielle Benard, organizatoare nunți.
În plus, majoritatea cuplurilor realizează că aproximativ 30% dintre persoanele invitate nu vor putea participa la eveniment. Dacă te afli în situația în care trebuie să spui „nu” există mai multe metode pentru a preveni regretele sau resentimentele.
Iată câteva exemple practice din partea persoanelor care au refuzat o invitație la nuntă:
1. „A trebuit să refuz de mai multe ori. De fiecare dată le-am spus că îmi pare foarte rău că nu pot ajunge și că mi-aș fi dorit să nu ratez acea zi importantă din viața lor. De asemenea, le-am explicat că am încercat toate variantele, dar că nu am putut găsi nicio soluție pentru a putea veni la ceremonie și petrecere”, spune Megan, în vârstă de 37 de ani.
2. „Când trebuie neapărat să refuz o invitație bifez varianta care desemnează răspunsul negativ, iar după aceea trimit cuplului o mică scrisoare personalizată în care le urez tot ce este mai bun și îmi cer scuze pentru că nu pot participa”, spune Donna, în vârstă de 70 de ani.
3. „De fiecare dată când nu pot merge la o nuntă le spun mirilor cât de mult țin la amândoi și că mă bucur că sunt fericiți împreună. De obicei este vorba despre faptul că nu ne permitem să plătim o dădacă sau costurile călătoriei spre locația aleasă sunt prea ridicate pentru noi, dar ne oferim să organizăm o cină cu ei la noi acasă după ce se întorc din luna de miere”, spune Aubrey, în vârstă de 32 de ani.
4. „Ultima dată când a trebuit să refuz o invitație eram bolnav, așa că le-am trimis un mesaj în care le-am explicat că mă bucur foarte mult pentru ei, dar că nu am cum să ajung pentru că mă simt foarte rău. Le-am urat toate cele bune și să fie împreună până la 80 de ani, iar de îndată ce mi-am revenit am ieșit împreună în oraș și am sărbătorit. Avem o relație de prietenie foarte relaxată, așa că am putut glumi și nu s-a supărat nimeni”, spune Mick, în vârstă de 38 de ani.
5. „Le-am trimis un bilețel în care mi-am exprimat regretul alături de un buchet de flori. Dacă este vorba despre o invitație pe care o poți refuza fără să-ți pară rău, să știi că probabil nici ei nu se așteptau să vii, așa că nu te îngrijora prea tare. Ai făcut economii”, spune Lisa, în vârstă de 29 de ani.
6. „A trebuit să refuz de multe ori să merg la nunți pentru că am foarte mulți verișori. De obicei sunt foarte sinceră și le spun că nu-mi permit să cumpăr biletul de avion pentru a ajunge în locația stabilită. Nimeni nu s-a supărat pe mine până acum”, spune Susannah, în vârstă de 41 de ani.
7. „Când a trebuit să refuz o invitație le-am spus că îmi pare rău și am făcut și o glumă, spunând că m-aș simți prost alături de toți colegii mei care sunt căsătoriți și au copii deja, când eu mă simt ca în anii adolescenței. Dincolo de râsete m-au înțeles și ne-am distrat împreună după aceea”, spune Jared, în vârstă de 39 de ani.