Conceptul finlandez care te ajută să faci față pandemiei: Sisu îți dă puterea de a persevera
După conceptul danez hygge, care a cucerit lumea wellnessului, un alt curent nordic ne îmbunătățește starea de spirit. Sisu ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă dificilă.
In 2017 si-a facut loc in lumea wellnessului conceptul danez huygge, arta daneza de a face toate lucrurile sa fie confortabile. Si tinand cont ca acum suntem suntem nevoiti sa stam in casa, acest curent danez care te indeamna sa te bucuri de confort asa cum se regaseste in casele scandinave, cu paturi imense si lumanari, se dovedeste foarte potrivit pentru a face distantarea sociala un pic mai suportabila, noteaza Well+Good.Dar mai exista un concept nordic, provenind din Finlanda, care te poate ajuta mai mult sa treci prin aceasta perioada dificila: Sisu. Inseamna rezilienta, perseverenta. Rezilienta este abilitatea de adaptare, de a reveni intr-o maniera pozitiva dupa o situatie defavorabila.
Sisu exprima mentalitatea unei tari fericite
Conceptul finlandez Sisu se bazeaza pe principiul pasului in fata, al refuzului de a ceda, oricat ar fi de greu. „Definitia termenului sisu s-a schimbat de-a lungul timpului”, explica Justyn Barnes, a carui carte, „Sisu: Find Your Resilience the Finnish Way”, a fost lansata luna trecuta. „In anii ’50, cand a fost prima oara folosit, insemna sa fii curajos. Cu timpul, a ajuns sa desemneze mai mult o mentalitate: sa ai o mentalitate rezilienta”, arata Barnes.
Rezilienta nu-i doar un mod de a trece peste greutati; este si o baza elementara a sanatatii mentale si a starii de bine. O analiza din 2018 asupra unor studii a descoperit ca pacientii cu probleme medicale care au dovedit o rezilienta mai mare aveau sanse mai mari sa se bucure de o sanatate mentala mai buna.
In Finlanda, sisu chiar functioneaza: desi e frig si vremea este urata in cea mai mare parte a timpului, aceasta tara se numara constant printre cele mai fericite din lume.
Desigur, una e sa citesti despre rezilienta si alta sa o pui in practica, mai ales cand omenirea se confrunta cu o criza sanitara si economica fara precedent. Barnes prezinta trei moduri in care poti adopta conceptul sisu in viata de zi cu zi:
1. Mareste pasul pentru a-ti impinge limitele
Barnes spune ca in Finlanda a mari pasul inseamna sa tragi de tine putin mai mult ca sa ajungi mai departe decat ai crede ca poti ajunge. „Am aplicat asta in viata mea cand am scris cartea in doar cateva luni”, explica el.
Barnes si-a marit numarul de cuvinte scrise pe zi pe care si-l stabilise, mai mult decat credea ca poate reusi. Facand asta, si-a indeplinit obiectivele zilnice si, in schimb, a reusit sa predea manuscrisul la termen. A pastrat conceptul si atunci cand s-a antrenat pentru un semimaraton, alergand putin mai mult decat credea ca poate fi in stare de fiecare data cand iesea la o alergare lunga.