Ce beneficii are cusutul pentru sănătate?
Poate cusutul este deja un hobby pentru tine sau deocamdată nu te atrage foarte mult. Află motivele pentru care ar trebui să-i dai o șansă ori să-l practici mai des în familie sau alături de prieteni.
Indiferent dacă ai deja experiență sau ești doar la început este o idee excelentă să explorezi cusutul ca variantă utilă de petrecere a timpului liber și de realizare a unor lucruri creative. Cusutul are beneficii terapeutice la nivel fizic și emoțional și poate deveni un factor important în cadrul măsurilor pe care le iei pentru combaterea stresului. În următorul weekend nu ezita să-ți alegi noi culori de ață pentru un proiect de cusut care nu va fi doar distractiv, ci și sănătos. Practicat frecvent, cusutul poate deveni secretul echilibrului și al liniștii interioare datorită efectului de calm și concentrare asupra momentului prezent.
Cusutul îți îmbunătățește stilul de viață și receptivitatea
Dacă te gândeai că includerea cusutului pe lista de lucruri pe care le ai de rezolvat ar putea fi stresantă, să știi că are un efect intens de neutralizare a surselor de îngrijorare, mai ales dacă ai avut o zi foarte aglomerată la serviciu.
Iată care sunt beneficiile terapeutice ale cusutului:
1. Este o alternativă pentru televizor și calculator
În loc să te uiți toată ziua la televizor sau să privești în ecranul calculatorului, mai bine alege cusutul. Potrivit specialiștilor, timpul petrecut uitându-te la televizor sau folosind dispozitivele electronice nu este cu adevărat relaxant, ci alimentează sentimentele de neliniște și tristețe. Cusutul este o activitate cu un scop bine definit, care îți dă mulțumirea că ai realizat ceva la final.
2. Oferă ocazia de a cunoaște persoane noi
Te poți alătura diferitelor cluburi care practică această activitate în mod organizat, având astfel șansa de a interacționa cu persoane noi și de a-ți face prieteni care au aceeași pasiune ca și tine.
3. Elimină oboseala intensă
Dacă te concentrezi pe o singură activitate cum este cusutul după ce ai încheiat o zi aglomerată în care a trebuit să rezolvi foarte multe probleme vei elimina mai repede starea de epuizare.
Beneficii psihologice ale cusutului
În afară de faptul că este foarte relaxant, cusutul poate contribui semnificativ la echilibrul emoțional și bunăstarea la nivel psihologic. Iată ce avantaje are:
1. Reduce simptomele depresiei
În momentul în care desfășori o activitate care îți face plăcere cum este cusutul producția de dopamină crește, iar depresia va fi stopată.
2. Crește încrederea în forțele proprii
Știi cât de bine te simți când ai terminat de cusut o cămașă sau o fustă la care ai lucrat mai mult timp? Ei bine, în acel moment îți crește și autostima pentru că ai finalizat propriul tău proiect cu succes. Atunci când ai încredere în tine vei avea rezultate mai bune pe toate planurile și te vei gândi mai ușor la soluții pentru a depăși obstacolele.
Beneficii fizice ale cusutului
Cusutul nu este doar un hobby amuzant, ci și o activitate creativă care îți menține organismul sănătos. Iată de ce ar trebui să coși mai des:
1. Un risc mai redus de demență
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că activitățile creative precum sculptura, pictura și cusutul reduc riscul de probleme de memorie cu 73%. În plus, persoanele de peste 85 de ani care asociază cusutul cu reuniunile cu prietenii au un risc de deteriorare a funcțiilor cognitive cu 55% mai scăzut.
2. Prevenirea hipertensiunii arteriale
Potrivit specialiștilor, tensiunea arterială și pulsul scad cu 11% în timp ce coși, fără să iei niciun fel de medicamente.
3. Reducerea durerilor
Concentrarea pe o activitate cum este cusutul are un efect analgezic deoarece oprește ciclul de gândire negativă specific durerilor, care nu face decât să agraveze intensitatea lor. Indiferent dacă este vorba despre dureri articulare, febră musculară, dureri în gât sau de spate, cusutul te va ajuta să reduci intensitatea lor în timp ce te gândești la altceva.