6 lucruri pe care să nu le mai faci când ești stresat
Psihologie · Antistres / 22.03.2019

Te sabotezi singur în momentele dificile? Descoperă cum trebuie să procedezi dacă ești stresat și evită obiceiurile care îți agravează starea și îți periclitează performanțele.

Mulți dintre factorii stresanți nu sunt sub controlul nostru, dar putem mereu să alegem cum vom reacționa. Felul în care procedezi în momentele în care ești stresat poate agrava sau ameliora situația prin care treci. Este esențial să nu mai faci lucruri care îți pot exacerba îngrijorarea sau emoțiile și să te concentrezi pe variantele utile pentru a te relaxa și a reveni la o stare de calm.

 
Iată ce obiceiuri trebuie să eviți dacă ești stresat:

 
1. Nu mai analiza fiecare detaliu

Este normal ca din când în când să te confrunți cu factori care perturbă ritmul normal al activității tale și nu trebuie mereu să analizezi situația în detaliu pentru a înțelege cum să o schimbi. Poți ajunge să ai o viziune negativă asupra celor întâmplate sau să te epuizezi cântărind toate posibilitățile. Nu este un lucru productiv pentru că vei retrăi același lucru de mai multe ori, accentuând îngrijorarea sau emoțiile. Potrivit specialiștilor, vei avea tendința să te gândești mai degrabă la ce este greșit decât la soluții utile.

 
2. Nu mai sta treaz până la ore târzii

Lipsa odihnei suficiente te va face mai puțin rezistent la stres. În momentul în care nu dormi atât cât trebuie funcțiile cognitive nu vor putea fi utilizate la capacitate maximă, ceea ce va crește riscul de a face greșeli sau de a crea un cerc vicios de anxietate. Stresul poate afecta și calitatea somnului, dar dacă îți creezi un program fix de culcare, eviți să folosești orice dispozitive electronice cu 1-2 ore înainte de a te odihni și te asiguri că este întuneric în dormitor problemele vor apărea mult mai rar.

 
3. Nu mai mânca alimente foarte dulci sau cu multe grăsimi

Ceea ce mănânci are un impact important asupra stării tale emoționale, iar dieta greșită te va face să reacționezi lent și să nu găsești soluțiile de care ai nevoie la momentul potrivit. Stresul poate afecta poftele alimentare și ai putea simți nevoia să cosumi alimente hipercalorice. Pentru persoanele care încearcă să elimine kilogramele în plus sau pur și simplu să aibă un meniu sănătos aceasta poate fi o provocare, dar nu trebuie să cedezi în fața tentațiilor pentru că nu te vei simți mai bine după aceea. Ai putea chiar să ai o imagine negativă despre tine și un sentiment de vinovăție.

 
4. Nu te baza pe prietenii falși

Prietenii îți pot oferi sprijin și înțelegere atunci când ai o problemă, dar trebuie să selectezi cu atenție persoanele în care poți avea încredere și care te înțeleg cu adevărat. Este esențial să te îndepărtezi de persoanele toxice, care te critică tot timpul sau nu sunt empatice.

 
5. Nu-ți mai încărca programul

Chiar dacă te interesează foarte multe lucruri și vrei să te implici în activități variate, să știi că vei accentua stresul dacă îți creezi un program prea aglomerat. Elimină activitățile care nu sunt absolut necesare sau care îți fură energia fără rost pentru a te putea concentra asupra lucrurilor care te motivează și îți oferă calm și liniște interioară.

 
6. Nu mai amâna exercițiile fizice

Activitatea fizică reduce stresul pe termen scurt și îți crește rezistența la tensiune pe termen lung. Poate fi dificil să respecți un program fix de antrenamente când ești stresat, dar vei fi foarte mulțumit dacă te mobilizezi și nu renunți la exerciții. Nu te ajută deloc să stai pe canapea și să fii supărat, în timp ce te uiți la televizor și mănânci preparate care adaugă centimetri în plus. Fă mișcare, menține-te activ și vei vedea că și problemele vor fi mai simplu de rezolvat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro