5 reacții negative la stres pe care trebuie să le eviți
Psihologie · Antistres / 15.03.2019

Există multe remedii pentru a gestiona stresul eficient, dar majoritatea reacțiilor automate nu sunt răspunsul corect. Dacă favorizezi obiceiurile nesănătoase în momentele încărcate de stres îți poți pune în pericol sănătatea.

Dacă nu îți reglezi reacțiile la stres ai putea exacerba efectele nedorite și orice provocare sau moment tensionat vor deveni mai greu de depășit. Nu agrava dificultățile din jurul tău pentru că te pot afecta la nivel fizic și psihologic.

 
Iată ce reacții trebuie să eviți în clipele stresante:

 
1. Consumi prea multă cafeină

Multe persoane consumă cafeină zilnic, după cum poți observa când te uiți la rândurile de la Starbucks sau dacă numeri câte persoane comandă băuturi tip cola. Deși o ceașcă de cafea consumată ocazional nu îți va face rău, trebuie să știi că această substanță poate provoca dependență. 
Dependența de cafeină se evidențiază prin obiceiul de a consuma băuturi cu această substanță pentru a te putea trezi dimineața, consumul susținut toată ziua pentru a evita epuizarea, plus insomnia apărută seara care te face să te scoli obosit, să ai nevoie din nou de cafeină și să fii prins într-un cerc vicios. Pe măsură ce acest ciclu se repetă tot mai des cafeina va ajunge să afecteze și nivelul de stres. Dacă ți se pare un scenariu foarte familiar, este momentul să iei măsuri pentru a reduce cantitatea consumată sau chiar a elimina cafeina din meniul tău.

 
2. Fumezi o țigară

Pentru fumători o țigară poate părea modalitatea perfectă de a neutraliza stresul. Când ești stresat vei avea impresia că ai mare nevoie de o țigară pentru a te calma, iar renunțarea la fumat poate părea imposibilă în situațiile dificile. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că din cauza obiceiului format precum și a dependenței și mixului de factori sociali și psihologici, renunțatul la fumat este la fel de greu precum procesul de eliminarea heroinei din organism. Din păcate știm cu toții că țigările te pot costa foarte mult, atât din punct de vedere financiar, cât și al sănătății și, având în vedere faptul că fumatul alimentează stresul în loc să-l reducă, ar fi cazul să-ți creezi o strategie pentru a reduce numărul de țigări.

 
3. Bei mult alcool

De multe ori un pahar cu vin te poate ajuta să te relaxezi la finalul unei zile aglomerate și majoritatea medicilor confirmă beneficiile vinului roșu pentru protecția inimii. Cu toate acestea, numărul excesiv de pahare poate cauza o varietate de probleme de sănătate, exacerbând în cele din urmă stresul pe termen lung. Dacă ai probleme când trebuie să reduci numărul de pahare sau dacă ți se pare că aceasta este singura soluție pentru a gestiona stresul, trebuie neapărat să găsești și alte modalități de a te relaxa și a reduce tensiunea acumulată.

 
4. Cheltuiești fără măsură

Printre modalitățile de reducerea a tensiunii create de stres se numără și cumpărăturile, în încercarea de a umple un gol la nivel emoțional. Deși este foarte bine să-ți iei câte un lucru special din când în când, nu este deloc în regulă să cheltuiești mult pe lucruri de care nu ai nevoie cu adevărat. Pe termen lung ai putea adăuga stresul financiar celorlalte probleme, precum și sentimentul de vinovăție plus dezordinea din casă.

 
5. Mănânci pentru a te calma sau a te consola

Consumată ocazional înghețata este o modalitate delicioasă de a contra stresul, dar dacă devine un gest automat de fiecare dată când ai probleme ai putea adăuga kilograme în plus, care vor contribui la o imagine negativă de sine, accentuând efectele negative la nivel psihologic. 
Un meniu nepotrivit te poate face să reacționezi ineficient în fața stresului pentru că vei avea parte de fluctuațiile glicemiei și tot ce se întâmplă ți se va părea copleșitor. Învață să gătești folosind ingrediente utile și nu ține alimente hipercalorice la îndemână, mai ales dacă știi că atunci când ești stresat nu vei fi atent la numărul de calorii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro