Tonul vocii și cât de repede vorbești îți dă de gol inteligența
Psihologie · Autocunoastere / 16.08.2017

Ți-a spus cineva vreodată că ești mai deștept decât pari? Fără îndoială, ceilalți oameni oameni te pot percepe ca fiind mai puțin inteligent, mai ales atunci când nu ai avut șansa de a-ți face cunoscută inteligența.

Și, deși acest lucru ar putea fi un inconvenient social, poate fi un obstacol uriaș atunci când vine vorba de cariera ta. Iată care este motivul pentru care tonul vocii și cât de repede vorbești îți dă de gol inteligența!

Cum își dau seama ceilalți de nivelul inteligenței tale din tonul vocii și cât de repede vorbești?

Dacă mergi la un interviu de angajare și prima impresie pe care intervievatorul o are despre tine este că nu ești foarte inteligent, care sunt șansele să obții acel loc de muncă?


Vocea ta este cea care contează cel mai mult

Te-ai întrebat vreodată ce îi determină pe oamenii cu care te întâlnești să te perceapă ca fiind inteligent sau nu la prima vedere? Dacă întrebi o persoană de pe stradă, aceasta ar putea sublinia aspectul și abilitățile conversaționale ca factori principali. Însă știința este de altă părere. Într-un studiu publicat în Jurnalul de Științe Psihologice, studenții de la masterat de la Universitatea din Chicago au fost înregistrați când spuneau de ce ar trebui să fie angajați. Potențialii angajatori și recrutorii profesioniști au avut apoi trei opțiuni: să vadă clipurile, să asculte înregistrarea sau să citească transcrierea. Evaluatorii au analizat un candidat ca fiind mai competent, mai atent și mai inteligent atunci când au ascultat o înregistrare, nu când au citit transcrierile, având prin urmare o impresie mai bună față de candidat. Adăugarea indiciilor vizuale pe lângă înregistrări nu a modificat evaluările candidaților. Pentru a-ți transmite intelectul, este important ca vocea să-ți fie auzită.


În concluzie, atunci când vine vorba despre prima impresie a inteligenței noastre, aparențele nu contează, ci vocea. Motivul acestei constatări are la bază evoluția umană. Vocile noastre sunt uneltele care au fost atent studiate în comunicare. În scris, indiciile paralingvistice care furnizează informații critice despre inteligența unui vorbitor sunt pierdute.

Acum că știi cât de importantă este vocea ta pentru a face o primă impresie bună, trebuie să mai ții cont și de alte detalii. De exemplu, este recomandat să folosești o tonalitate mai joasă atunci când vorbești, deoarece tonurile înalte sunt asociate cu nervozitatea sau imaturitatea. Vorbește mai repede, însă nu atât de repede astfel încât ceilalți să nu înțeleagă ce spui. Vorbitorii mai rapizi sunt percepuți a fi mai încrezători, conform unui studiu realizat la Universitatea Brigham Young.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro