Ți se pare că oricine are mai mulți prieteni decât tine? Nu ești singura!
Cu toții am trecut prin asta: te-ai mutat într-un alt oraș, ți-ai schimbat locul de muncă sau școala la care înveți și te simți de parcă oricine are mai mulți prieteni decât tine.
Dar nu ar trebui să-ți faci prea multe griji. Și ceilalți au exact același sentiment, potrivit unui nou studiu. Se întâmplă frecvent să supraevaluăm cât de mult socializează colegii sau amicii, ceea ce îți dă o stare proastă, dar te și motivează să-ți faci noi prieteni.
Totul începe cu un scenariu comun: Atunci când te simți nou într-un grup, te simți vulnerabil și începi să crezi că toți ceilalți au vieți frumoase, pline de bucurii, de momente de socializare, declară co-autoarea studiului, cercetătoarea Ashley Whillans de la Harvard Business School.
"Sperăm ca acest studiu să normalizeze ideea că este în regulă să simți că ceilalți duc o viață mult mai activă din punct de vedere social decât tine atunci când intri într-o nouă comunitate", a mai declarat specialistul, care a devenit interesat de subiect în urma unei experiențe personale, după ce s-a mutat din Vancouver, Canada, la Cambridge, Statele Unite.
Cercetarea a inclus două studii realizate la Universitatea British Columbia. Oamenii de știință au întrebat câteva sute de studenți din primul an câți prieteni și-au făcut de când au început facultatea. Apoi i-au rugat să estimeze câți prieteni cred că și-au făcut colegii lor. Rezultatele au arătat cei mai mulți studenți au considerat că ceilalți sunt mult mai sociabili decât ei și au mai mulți prieteni.
Dar chiar au toți ceilalți mai mulți prieteni decât tine?
Cel de-al doilea studiu a fost similar, dar le-a cerut studenților să estimeze cât timp consideră că își petrec colegii lor socializând. De asemenea, au fost rugați să declare care este starea lor de spirit și sentimentul de apartenență. Din nou, cei mai mulți studenți au crezut că amicii lor din campus au mai mulți prieteni și socializează mai mult decât ei. Cei care au considerat că amicii lor din primul an de studiu sunt foarte sociabili au fost cei care au declarat că au o stare de spirit negativă și o apartanență scăzută față de comunitate.
Această tendință de a supraestima cât socializează alții vine de la observarea oamenilor în public, a declarat Asley Whillans. Atunci când suntem noi într-un grup, ne simțim nesiguri și căutăm indicii în jurul nostru pentru a înțelege nivelul de socializare. Dar aceste indicii pot fi înșelătoare.
"Sunt nouă în acest campus de la Harvard, iar atunci când mă plimb prin jur, văd oameni care socializează, râd și vorbesc în cafenele, la masa de prânz", a spus Whillans.
Iar aceste observații ar putea face pe oricine să creadă că acei oameni au vieți pline de momente fericite, dar nu le vezi adevărata stare emoțională atunci când sunt singuri. Oamenii au tendința de a părea fericiți în public și de a-și ascunde emoțiile negative, mai spun oamenii de știință care au realizat studiul. Iar concluzia este aceea că aparențele înșală.
Care sunt beneficiile acestei stări?
A te simți singur printre oameni pe care îi consideri foarte sociabili are și părți pozitive. Crezând că ceilalți se descurcă mai bine decât tine din punct de vedere social, te îndeamnă să treci la acțiune. În cadrul studiului citat, s-a descoperit că studenții care considerau că au mai puțini prieteni decât ceilalți și-au făcut mai mulți prieteni până la sfârșitul primului an de studiu. "Este în regulă să simți că nu te descurci prea bine din punct de vedere social. Acest sentiment te va motiva să socializezi mai mult", a mai declarat Ashley Whillans, coordonatoarea studiului.