Orgoliul oamenilor este mai mare după yoga și meditație, conform unui nou studiu
Un nou studiu arată că practicile occidentale de meditație și yoga pot crește orgoliul, mai degrabă decât să-l diminueze, motiv pentru care oamenii aleg aceste practici în primul rând.
În încercarea de a limita orgoliul și de a se apropia mai mult de spiritul lor, multe persoane se află pe o cale către iluminare. Această cale include, în general, un proces de trezire la realitate, cărți de dezvoltare personală, medicină bazată pe plante, yoga și meditație. Oamenii simt că sunt din ce în ce mai înțelepți, mai conectați și uneori chiar mai evoluați decât cei care nu se află pe aceeași cale. Un studiu publicat recent contrazice în mod direct această abordare și a constatat că orgoliul oamenilor este mai mare după yoga și meditație. Însă de ce?
De ce este orgoliul oamenilor mai mare după yoga și meditație?
Știi acea persoană spirituală, care pare a avea totul în ordine în viața sa, este sârguincioasă când vine vorba de practicile zilnice și este prima care îți dă sfaturi și îți explică ce faci greșit și de ce nu ai găsit încă pacea? Acest tip de persoană are, în general, cele mai bune intenții, dar conceptul de a fi mai bun sau mai iluminat decât ceilalți este orgoliu pur. Este foarte ușor să cazi în această capcană.
Momentul în care crezi că ai toate răspunsurile și că ți-ai dat seama de tot este exact momentul în care trebuie să faci un pas înapoi și să îți dai seama că, în realitate, nu știi nimic. Ceea ce este adevărat pentru tine poate că nu este și pentru altă persoană. Suntem cu toții pe cărări diferite și facem călătorii diferite, dar nu sunt unele mai bune decât altele.
Lucrarea a fost publicat în revista Psychological Science, iar cercetătorii au remarcat că învățăturile budiste conform cărora practicarea meditației ajută la depășirea conflictelor de ego duce la apariția unui sentiment de îmbunătățire a sinelui. Practica îmbunătățirii face exact acest lucru - te face să te simți mai bine, dar în multe cazuri te face să te simți mai bine decât cei din jurul tău. Există deja multe dovezi în sprijinul acestei teorii, dar o echipă din Mannheim, Germania, a decis să o testeze în mod specific, inclusiv practica meditației și yoga.
93 de studenți de la cursurile de yoga au fost recrutați pentru studiu, iar pe parcursul a 15 săptămâni cercetătorii le-au evaluat sentimentul de autoîmbunătățire. Au fost folosite câteva măsuri pentru a monitoriza acest lucru. În primul rând, participanții au fost întrebați cum se simt în comparație cu elevii medii din clasa de yoga. Apoi, participanții au completat un chestionar care evaluează tendințele narcisiste, fiind rugați să evalueze cât de profund pot. În cele din urmă, a fost aplicată un fel de scală a stimei de sine, subiecți fiind întrebați dacă sunt de acord cu afirmații precum: "În momentul de față, am o stimă de sine înaltă."
La o oră după cursul de yoga, participanții au arătat un orgoliu mai mare decât atunci când nu făcuseră yoga pentru 24 de ore.
O explicație alternativă a acestui studiu sugerează că participanții ar putea face meditație și yoga într-un mod greșit. Toți participanții erau din Germania și multe cadre didactice academice au susținut că practicile occidentale ale budismului nu reușesc să includă conceptul altruismului, care caracterizează pe deplin scopurile acestor eforturi. Versiunile occidentale de yoga și de meditație marginalizează faptele atunci când sunt comparate cu formele pure de yoga și meditație din Asia. Nu ar trebui să renunți la meditație și la yoga, ci doar să îți dai seama că aceste practici te pot ajuta să ajungi unde îți dorești în ceea ce privește spiritualitatea, doar că trebuie să îți aduci aminte să menții orgoliul în limitele acceptabile.