Nu, nu ești leneș și enervant, ești deprimat
Poate că nu ai un job cu program fix sau îți petreci majoritatea zilelor în pat. Poate că îți este foarte greu să gătești și să mănânci cu plăcere, îți eviți prietenii, refuzi să ieși din casă ori uiți să speli rufele. Acestea nu sunt semne că ești leneș, ci ai putea fi deprimat.
Nu te gândi că îți ratezi toate șansele și că nu ai cum să ai succes dacă îți este greu să găsești voința necesară pentru a realiza chiar și cele mai simple activități. Când ești deprimat evitarea tuturor lucrurilor care necesită energie și timp reprezintă un mecanism de adaptare la cantitatea foarte redusă de serotonină de la nivelul creierului.
Depresia te face să-ți schimbi obiectivele
Din cauza simptomelor specifice depresiei vei începe să-ți reformulezi obiectivele și fiecare vis pe care îl ai. Poate că în trecut erai convins că un job cu un salariu foarte mare este secretul fericirii, dar când devii deprimat ești forțat să analizezi în detaliu ce înseamnă fericirea și mulțumirea.
Este în regulă dacă deocamdată nu poți duce o geantă stilată în drum spre serviciu și nu reușești decât să-ți așterni gândurile pe hârtie cu ajutorul unui pix. Este foarte util să te descarci în acest mod pentru că vei reduce tensiunea acumulată și vei începe să realizezi că sunt și lucruri bune în viața ta. Chiar dacă ai senzația că tot ce faci nu are niciun rezultat util, să știi că nu este adevărat. Lasă-te ghidat de speranță și perseverență pentru a-ți crea o cale spre succes adaptată propriilor nevoi.
Nu te lăsa înfrânt prea ușor, dar nici nu te simți obligat să te încadrezi în definiția succesului creată de alte persoane. Ceea ce te face să zâmbești poate fi foarte diferit de motivele care înveselesc alte persoane și nu are niciun sens să te compari cu ele. Aveți personalități și abilități diferite, unice. De îndată ce vizualizezi diferențele dintre voi ca pe o sursă de optimism și flexibilitate vei înțelege că nu ești cu nimic mai prejos.
Nu ești singur
Prietenii tăi și familia nu te-au abandonat, important este să reușești să reduci treptat zidul pe care l-ai creat în relația de comunicare cu persoanele importante pentru tine. De multe ori discuțiile deschise pot avea un impact semnificativ asupra înțelegerii și compasiunii. Explică-le cum te simți și ce pot face pentru a te ajuta, în loc să te izolezi și să te adâncești în starea emoțională negativă.
Nu este o problemă nici dacă nu vrei să vorbești despre depresie, ci preferi să discuți despre lucruri obișnuite. Povestește-le ce te-a făcut să zâmbești astăzi, ce carte ai citit, la ce eveniment ți-ar plăcea să participi sau ce emisiune vrei să urmărești la televizor. Comunicarea constantă este mult mai valoroasă decât evitarea completă a celor care țin la tine.
Depresia te poate învăța să ai mai multă grijă de tine
Este adevărat, se poate găsi ceva pozitiv chiar și în cadrul stării de depresie. În perioadele în care ești deprimat vei acorda mai multă atenție propriilor nevoi și dorințe, în loc să fii mereu focalizat pe ajutorul acordat celorlalți. Este un lucru benefic să te consideri o prioritate pentru că nu ai cum să găsești energia necesară pentru a-i sprijini pe cei din jur dacă nu reușești să-ți crești propria rezistență și nu acorzi atenție felului în care te simți.
Iubirea de sine nu este egoism sau pierdere de timp, ci creează baza necesară pentru toate celelalte acțiuni. Depresia te va „trezi” la nivel emoțional și îți va arăta că ai nevoie de timp doar pentru tine. În loc să muncești neîncetat și să depășești punctul în care te simți epuizat vei avea ocazia să petreci această perioadă odihnindu-te și răsfățându-te pentru a te întoarce mai puternic.
Simptomele depresive îți demonstrează că trebuie să ai grijă în primul rând de tine, să fii blând și înțelegător cu tine însuți și să-ți refaci viața într-un mod care te reprezintă. Nu va fi ușor să revii la o stare de optimism, dar nu te supăra considerând că irosești acest timp, ci fii cât mai aproape de tine însuți pentru a te înțelege mai bine și a realiza ce îți dorești să faci de acum încolo.