Nu ai chef de nimic? Metoda japoneză care te ajută să învingi lenea
Psihologie · Autocunoastere / 06.04.2017

Poate că de multe ori ți-ai propus să faci o grămadă de lucruri, să duci la bun sfârșit activități absolut necesare și să rezolvi unele dintre problemele presante, dar nu ai reușit pentru că pur și simplu nu ai putut să te mobilizezi.

Este o situație cu care se poate confrunta oricine, oricând. Dar atunci când astfel de momente sunt tot mai dese, riști să ratezi oportunități importante din cauza comodității.

Japonezii, recunoscuți pentru disciplina și hărnicia lor, sunt și cei care au pus la punct o metodă foarte simplă de a combate lenea. Tehnica poartă denumirea Kaizen sau principiul "un minut", potrivit brightside.me. 

La baza acestei metode se află concepția că o persoană ar trebui să exerseze obiceiul de a face ceva timp de un minut, în fiecare zi. În mod obișnuit nu ar trebui să fie o provocare prea mare pentru oricine, fiind de fapt o tehnică extrem de simplă, pe care o pot pune în practică chiar și cele mai comode persoane. 

De ce funcționează această metodă? Pentru că de regulă începutul este partea cea mai dificilă, mai ales când ai de făcut ceva care nu te încântă. De exemplu, dacă ai de făcut un proiect pentru serviciu și îl amâni de pe o zi pe alta, faptul că te gândești la el ca la o sarcină istovitoare care durează ore în șir te determină să amâni. Dar dacă începi prin a lucra în fiecare zi câte un minut, vei descoperi că nu mai este atât de complicat pe cât părea. Iar odată ce ai început, cu siguranță nu îi vei acorda numai un minut, ci te vei concentra asupra sarcinilor tale pentru o perioadă mai lungă de timp.

Această tehnică este foarte utilă și pentru a învăța lucruri noi. În cazul în care ți-ai propus să înveți o limbă străină, câte un minut în fiecare zi petrecut citind va deveni un obicei care te va ajuta să înveți mult mai repede.

De asemenea, metoda Kaizen se mai bazează pe un alt principiu important. Lipsa încrederii că vei reuși te poate împiedica de multe ori să începi o nouă activitate. Dar dacă începi cu pași mărunți, vei descoperi treptat că faci progrese, iar acest lucru îți va oferi o stare de satisfacție, de încredere și dorința să continui ceea ce ai început. Vei acorda în acest fel tot mai mult timp activității începute și vei obține progrese vizibile.

Cuvântul Kaizen conține două rădăcini, "kai" (schimbare) și "zen" (înțelepciune), care duc la ideea de obținere a înțelepciunii, cunoașterii, prin schimbarea obiceiurilor.

Încearcă această tehnică pentru a realiza tot ce ți-ai propus. Setează-ți alarma telefonului în fiecare zi la aceeași oră pentru a acorda câte un minut dezvoltării tale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro