Modul corect de a practica autocritica, fără să te pui la pământ și să-ți sabotezi încrederea de sine
Psihologie · Autocunoastere / 22.04.2022

Nu ne place să fim criticați, însă când vine vorba de autocritică... suntem experți în asta. Ne punem la zid, dăm cu noi de pământ, ne lovim cu pumnii în cap și nu mai avem curajul să ridicăm privirea în fața nimănui... pentru că pur și simplu credem că nu merităm.

Dar daca autocritica ar putea fi folosita ca o unealta care te protejeaza, de fapt, te incurajeaza si te ajuta sa iti dai seama ca adevarul nu este asa cum iti soptesc gandurile negre? Pentru ca, intr-adevar, autocritica are si cateva parti pozitive, iar daca esti deschisa sa inveti, aceasta te va ghida spre descoperirea de sine si iti va crea confort. Asadar, beneficiile pe care autocritica ni le ofera pentru a ne proteja sunt:

INCURAJARE


Cand amanam o sarcina (procesul de procrastinare), tindem sa simtim ca am esuat si ca ne-am dezamagit pe noi insine. Ei bine, asta este momentul cand autocritica intervine ca solutie “salvatoare”, atunci cand alternativa este sa renuntam. Greu de crezut, insa autocritica ne poate motiva sa ne atingem obiectivele si toate celelalte lucruri pe care ni le dorim pentru noi. Desi este un proces dureros, cu multe dezavantaje, autocritica provine uneori din dorinta de a avea grija de noi insine.

CONFORT


Vocea autocritica este un insotitor constant, care pare sa aiba in vedere interesele noastre cele mai bune. In ciuda faptului ca ne face sa ne simtim incapabili si nedemni, autocritica ne permite in acelasi timp sa ne acceptam propriile sentimente de suferinta si sa facem pace cu ele. Autocritica devine un confort atunci cand ne apara si ne protejeaza interesele. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro