Mintea continuă să funcționeze după ce mori. Iată ce spun specialiștii!
Psihologie · Autocunoastere / 28.01.2018

Atunci când mori, ești conștient de acest lucru. Un nou studiu a demonstrat că mintea continuă să funcționeze, chiar și după ce corpul nu mai arată niciun semn de viață.

Mintea funcționează și după ce mori. Cum se întâmplă acest lucru?


Oamenii de știință au ajuns la concluzia că oamenii sunt conștienți de moartea lor, deoarece conștiința lor continuă să funcționeze după ce corpul a încetat să mai prezinte semne de funcționare sau de viață. Acest lucru înseamnă că, în teorie, cineva poate chiar să-și audă anunțul propriei morți făcut de către medici.

Afirmația aceasta a fost făcută de doctorul Sam Parnia, director de cercetare critică și resuscitare la Școala de Medicină NYU Langone din New York. Acesta, împreună cu echipa sa, analizează persoanele care au făcut un stop cardiac, au murit din punct de vedere tehnic, dar au fost resuscitate ulterior. Este cel mai mare studiu de acest gen care a fost realizat vreodată.


Unii dintre participanții la studiu au recunoscut că au fost conștienți de conversații complete și că au văzut lucrurile care se desfășurau în jurul lor, chiar și după ce au fost declarați morți. Aceste declarații au fost verificate apoi de personalul medical și de asistenții medicali care erau prezenți la momentul respectiv.

Moartea este definită ca punctul în care inima nu mai bate, iar fluxul sanguin către creier este întrerupt. Doctorul Sam Parnia a spus că, din punct de vedere, timpul morții coincide cu momentul în care se oprește inima.


Odată ce se întâmplă acest lucru, sângele nu mai circulă în creier, ceea ce înseamnă că funcțiile creierului se opresc aproape instantaneu. Îți pierzi toate reflexele care își au sursa în creier. Cu toate acestea, există dovezi care sugerează că există o explozie de energie în creier atunci când cineva moare.

În 2013, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au analizat semnalele electrice din interiorul creierului a nouă șobolani anesteziați, care au avut un atac de cord indus. Aceștia au văzut modele de activitate care sunt corelate cu o stare de hiperalertă, în scurta perioadă de după moartea clinică.


În același mod în care un grup de cercetători ar putea studia natura calitativă a experienței umane în ceea ce privește dragostea, oamenii de știință din acest studiu încearcă să înțeleagă lucrurile exacte pe care le întâmpină oamenii atunci când trec prin moarte. Înțelegând acest lucru, vom putea împărtăși într-o măsură sau alta experiența universală pe care o vom avea toți când vom muri.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro