De unde vin cele mai mari regrete ale noastre
Psihologie · Autocunoastere / 25.09.2017

Oprește-te pentru un moment și reflectă puțin asupra modului în care ți-ai trăit viața până acum. Cu un exercițiu al minții, închipuie-ți cum ar fi continui să trăiești la fel până la 70 de ani. Te-ai putea declara mulțumită de felul în care ți-ai trăit viața?

De unde vin cele mai mari regrete ale noastre?


Cred că ești de acord cu mine că atunci când ești tânăr, nu prea stai să contempli la aceste gânduri pentru că ți se pare că viața este lungă și nu merită să-ți faci griji inutile. Însă, pe măsură ce înaintezi în vârstă, începi ușor să conștientizezi că timpul trece foarte repede, iar când ajungi la o anumită vârstă începi inevitabil să îți pui tot felul de întrebări. Pentru unii, chiar și acest moment poate să fie terifiant, deoarece conștientizează brusc că trebuie să arunce o privire în urmă, să cântărească alegerile pe care le-au făcut, iar aceste gânduri sunt suficiente pentru a scoate la lumină unele regrete care s-au strecurat deja în sufletul tău.

Dacă ar fi să enumeri lucrurile pe care le regreți cel mai mult, care ar fi acestea? Cu toții avem lucruri pe care am fi vrut să le facem diferit, deoarece deciziile luate la un moment dat ne-au afectat în mod negativ cursul vieții. Și cu toții ne-am dori să avem șansa de a ne întoarcem cu mintea de acum în acel moment care ne-a schimbat viața. Acestea să fie oare cele mai mari regrete ale noastre?


Cele mai mari regrete sunt legate de lucrurile pe care nu le-am făcut în viață


Se pare că nu este tocmai așa! Tot mai mulți specialiști constată că adevăratele regrete au legătură mai mult cu lucrurile pe care nu le-am făcut în viață! Antrenați în cursul firesc al vieții, fiecare am făcut greșeli, iar de cele mai multe ori, tocmai acestea ne-au ajutat să ne maturizăm și să evoluăm în gândire, astfel încât să ne ajute să ne corectăm și să nu le mai repetăm pe viitor. Greșelile sunt inevitabile în viața fiecăruia, însă cu toate că suntem dezamăgiți de deciziile luate în trecut, de regulă ele nu regăsesc pe lista cu cele mai mari regrete. Motivele sunt simple: nimeni nu alege în mod conștient să facă un pas greșit și al doilea motiv ar fi acelaă că tocmai din aceste greșeli am învățat lucruri care au ajutat la maturizarea noastră. 

De aceea, se pare că cele mai mari regrete ale noastre nu au nicio legătură cu lucrurile pe care le-am făcut, ci mai degrabă cu cele pe care ne-am fi dorit să le realizăm, dar nu am avut curajul de a le aborda. Când încerci să faci ceva și ai greșit, măcar trăiești liniștit că ai încercat, că ai profitat de ocazie și vei rămâne cu un sentiment de satisfacție. Nu deplină, dar nu vei fi nemulțumit de tine însăți. În schimb, atunci când îți refuzi aceast șansă pe motiv că îți este frică de eșec, fii singură că de acolo vor porni o mulțime de regrete și gânduri care te vor frămînta toată viața.
Prin simpla ta decizie de a nu încerca, practic alegi eșecul și nu vei știi niciodată ce s-ar fi întâmplat cu adevărat! Și aici, avem deja un lucru pe care-l poți adăuga pe lista cu cele mai mari regrete. 


De ce ne este atât de frică de eșec?


Dacă cele mai mari regrete ale noastre nu sunt legate de eșecurile pe care le-am trăit pe propria piele, ci mai degrabă de opreliștile pe care ni le-am pus singuri în a obține ceva, atunci de ce ne este atât de frică de eșec? 

Trăim într-o lume competitivă, în care toți ne comparăm cu alții și am fost învățați de mici că atunci când obții note mai bune la decât ceilalți colegi sau când ai un salariu mai mare decât restul angajaților, dovedești că ești mai bun și că viața ta este plină de sens. Și atunci nu este de mirare că frica de eșec este atât de bine înrădăcinată în fiecare dintre noi, fiind considerată a fi cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla. 
 
Acesta este și motivul pentru care foarte mulți oameni renunță din start la ideea de a încerca ceva nou și nu-și urmează visele, chiar dacă acestea le-ar îmbunătăți calitativ viața. Din cauza fricii de eșec, practic renunți la orice efort care ți-ar putea îmbunătăți viața și te-a ajuta să te maturizezi. 

Dacă faci deja aceste lucruri (majoritatea le facem!), poate că ar fi bine să te întrebi care este sensul să trăiești așa cu frică, să-ți tai toate aripile din start și să nu-ți permiți să te bucuri de viață și să fii mulțumit de realizările tale.

Din păcate, exact asta facem majoritatea dintre noi: trăim o viață de care nu ne pasă și facem lucruri care nu contează pentru noi. Aceste lucruri, în loc să ne ambiționeze și să ne determine să încercăm ceva nou, le simțim cum ne împovărează, le facem mecanic și aproape totul ne este indiferent. Dar ce facem în această privință? Absolut nimic! Doar stăm și așteptăm pasivi până când vine un moment în care nu mai poți face ceva pentru că nu mai ai energie. Și atunci, ne rămân doar regretele care ne torturează sufletele pentru tot restul vieții. 


Eșecul este mai bun decât regretele


Dacă nu vrei să trăiești acest scenariu sumbru, trebuie să te gândești puțin la viața ta. Ce te-ar face să fii fericită și împăcată cu tine? Fă aceste lucruri, nu le împinge într-un colț al minții de teamă să nu greșești, deoarece ele se vor transforma în regrete care te vor tortura toată viața!

Chiar dacă îți va fi foarte greu și vei întâmpina obstacole peste obstacole, nu te opri pentru că a renunța înseamnă a eșua în viață. Fă ceea ce te umple de satisfacție și multumire! De exemplu, foarte mulți oameni se gândesc obsesiv că o situație financiară excelentă și posibilitatea de a cumpăra orice își doresc le va aduce acea mulțumire, însă există atât de multe exemple că aceste lucruri materiale nu aduc fericirea și nici nu ne încălzesc sufletul. Cu cât ai mai multe, cu atât le prețuiești mai puțin și nu reușești să te bucuri cu adevărat de ele! 

Fă ceea ce te face fericită, dar nu o fericire de moment, superficială și care este trecătoare. Ci lucrurile care îți dau satisfacție că ai muncit pentru ele și care îți transformă viața într-o sărbătoare! Acestea te fac cu adevărat mulțumită de tine și îți aduc pacea interioară, însă mulți dintre noi le pierdem din vedere și nu le acordăm suficientă atenție.

Viața este scurtă și nu merită irosită cu lucruri care nu te fac să zâmbești. Concentrează-te pe lucrurile care te fac să traiești cu adevărat și bucură-te de fiecare zi. Nu aștepta mereu un weekend, o ieșire cu prietenii, un concediu ca să te bucuri de viață, ci apreciază fiecare zi la adevărata ei valoare, chiar dacă nu faci ceva măreț! E ușor să faci asta? Cu siguranță că nu va fi deloc un task simplu. Merită să încerci? Cu siguranță, merită! Și chiar dacă eșuezi, tot vei trăi cu satisfacția că ai încercat. 

Până la urmă, nu destinația contează, ci drumul pe care-l parcurgi către acea destinație și modul în care te schimbă această călătorie! 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro