De ce nu ar trebui să iei decizii după ce ai pierdut o persoană dragă
Psihologie · Autocunoastere / 19.04.2019

Atunci când pierzi o persoană dragă, indiferent dacă este un membru al familiei sau un prieten, nu ar trebui să iei decizii.

Moartea unei persoane dragi este unul dintre evenimentele cele mai stresante din viața unei persoane. Iată de ce ar trebui să amâni luarea deciziilor pentru o perioadă!

Motivele pentru care nu ar trebui să iei decizii după ce ai pierdut o persoană dragă


Având în vedere impactul emoțional și fizic pe care îl poate avea moartea unei persoane asupra familiei sau prietenilor, este de departe cel mai nepotrivit moment pentru decizii serioase. Ar trebui să eviți în special schimbările de carieră sau locuință în perioada doliului.

Mutarea într-o nouă locuință


Dacă te gândești să vinzi casa sau să te muți pentru că o persoană dragă a murit, ar trebui să amâni această decizie pentru cel puțin șase luni dacă este posibil, din cauza factorilor de stres cu care te vei confrunta. În primul rând, găsirea unui loc nou, vânzarea locuinței existente, punerea lucrurilor în cutii și mutarea într-o nouă locuință presupun un angajament imens în orice moment al vieții. Ești obosit fizic, emoțional, mental și spiritual după pierderea unei persoane iubite și deja trebuie să faci multe sarcini. Mutarea s-ar putea să nu fie un lucru prin care să vrei să treci în acest moment.

Deși poate fi tentant să te muți pentru a scăpa de lucrurile din casă care îți aduc aminte de persoana pe care ai pierdut-o, relocarea s-ar putea să nu îți satisfacă interesul financiar. Este foarte posibil să îți percepi situația financiară în mod diferit la câteva luni după moartea persoanei iubite. Încearcă să eviți deciziile impulsive.

Schimbarea locului de muncă


Din păcate, companiile nu reacționează cum și-ar dori angajații atunci când se întorc la birou după pierderea unei persoane iubite. Adesea, oamenilor în doliu li se pare dificil să se întoarcă la muncă și se gândesc să demisioneze, să își găsească un loc de muncă nou sau să își schimbe cariera. Deși mulți factori pot influența acest proces, ar trebui să încerci să amâni o demisie sau o schimbare a carierei pentru cel puțin șase luni. Durerea pe care o simți s-ar putea să nu te ajute prea mult să iei cea mai bună decizie. Prin urmare, odată ce poți reevalua opțiunile tale profesionale, poți alege ce să faci mai departe.

Schimbări majore ale situației financiare


Pentru multe persoane, moartea partenerului sau a altcuiva apropiat înseamnă asumarea unei serii noi de responsabilități, inclusiv chestiuni financiare. Poate că partenerul s-a ocupat întotdeauna de plăți în casă. S-ar putea să fie nevoie să îți găsești un loc de muncă sau un job mai bine plătit. Trebuie să rezolvi și problemele cu împrumuturile, polițele de asigurare sau cardurile de credit ale persoanei decedate. Același lucru este valabil și pentru investiții și conturile de pensii. Ar trebui să amâni luarea deciziilor financiare majore timp de cel puțin șase luni, dacă este posibil. Durerea pe care o simți te consumă și nu poate fi evitată, așa că îți dorești să îți simplifici situația financiară imediat. Însă probabil că nu iei toate aspectele în calcul, acționezi din frică sau nu te poți concentra pentru a lua decizia corectă. Vânzarea casei ar putea, de exemplu, să te ajute să scapi de amintirile cu persoana pe care ai pierdut-o, însă s-ar putea să fie mai avantajos financiar pe termen lung să rămâi în aceeași casă. 

Cel mai important lucru pe care îl poți face în perioada doliului este să ai grijă de tine. Durerea pe care o simți are un impact puternic asupra corpului, minții și sufletului tău. Timpul nu te va ajuta să vindeci rănile, însă vei învăța cum să accepți treptat pierderea persoanei dragi și cum să trăiești cu această cicatrice. Până atunci, încearcă să eviți deciziile majore în viața ta.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro