Cuvinte pe care oamenii deștepți nu le spun niciodată
Oamenii deștepți știu cât de importante sunt cuvintele. Aceștia înțeleg că ceea ce spun scoate în evidență credințele și gândurile lor. De aceea, oamenii care sunt inteligenți, maturi și încrezători în propriile forțe vorbesc cu grijă.
Se asigură că folosesc cuvintele potrivite pentru fiecare situație și aleg transparența în comunicare. Aceasta este o modalitate perfectă de a-i inspira pe ceilalți să aibă încredere în ei. Iată câteva fraze pe care oamenii deștepți nu le zic niciodată!
Ce nu zic oamenii deștepți niciodată?
1. Am un IQ ridicat.
Există 9 tipuri de inteligență potrivit studiilor. Testele de IQ examinează un tip particular și favorizează de obicei persoanele care au performanțe bune când vine vorba de rezolvarea puzzle-urilor și problemelor. Acestea nu sunt teste magice care localizează oamenii deștepți. Dacă ești talentat la ceva, meriți să te simți bine cu privire la acest lucru. Dar dacă spui că ai un IQ ridicat și îl folosești doar ca să afirmi că ai dreptate, vei părea arogant și nu foarte inteligent.
2. Mereu s-a procedat astfel.
Doar pentru că un lucru a fost făcut într-un anume mod, nu înseamnă că aceea este cea mai bună modalitate. Este un lucru important de evidențiat, mai ales datorită progresului tehnologic. Metodele și procesele sunt reinventate în mod constant. Rezistența la schimbare stă de obicei în perfecționarea unui lucru. Oamenii deștepți sunt rezistenți la schimbarea pozitivă. Aceștia vor ca lucrurile să fie mai eficiente. Sunt nerăbdători să învețe noi tehnologii și să se adapteze la diferite dezvoltări.
3. Nu pot.
Atragi ceea ce gândești, iar oamenii deștepți știu acest lucru. Dacă te gândești că nu poți să faci un lucru, probabil că nu vei putea. Așa că gândește-te că poți și vei găsi o cale! Folosește gândirea pozitivă și încearcă să eviți pesimismul.
4. Îmi pare rău să te deranjez, dar...
Scuzele repetate nu fac parte din comportamentul unei persoane deștepte. Te face să pari umil, iar pe ceilalți îi face să creadă că greșești. În loc să-ți ceri scuze data viitoare, încearcă aceste fraze:
- Bună dimineața, aș putea să îți solicit asistența?
- Mulțumesc că ți-ai făcut timp să mă asculți!
- Îți apreciez răbdarea.
Aceste fraze arată că ai încredere în tine și că ești o persoană inteligentă, capabilă și demnă de respect.
5. Poate că oamenii ar înțelege, dacă ar fi mai deștepți.
Dacă presupui că ceilalți sunt proști și că tu ești mai deștept decât ei, nu te face să pari o persoană inteligentă. De fapt, este chiar invers, iar oamenii sunt jigniți de o astfel de atitudine. Nimeni nu se naște cunoscând toate lucrurile. Atunci când te porți de parcă le-ai fi superior altora în loc să îi educi, nu ești productiv. Dai dovadă de aroganță, iar în ochii celorlalți pari mai puțin inteligent decât ai putea crede că ești.
6. Nu este vina mea.
Chiar dacă ai avut un rol mic în cazul unei greșeli, asumă-ți acest lucru! Recunoașterea greșelilor arată curaj, o dorință de schimbare și o inimă bună. Arată și inteligență, deoarece oamenii inteligenți învață din propriile greșeli. Chiar dacă nu ai fost de vină pentru o greșeală, nu ajută deloc să începi să arăți cu degetul în jur. Oamenii deștepți nu își pierd timpul astfel. În schimb, se mișcă repede, astfel încât greșeala să fie reparată cât mai curând posibil.
7. Nu îmi pasă.
Este foarte rar întâlnit ca unei persoane să nu îi pese de ceva. Aceasta este o afirmație spusă când te lași cuprins de emoții și semnifică faptul că persoanelor care o spun le pasă, cel puțin până la un anumit nivel. Folosirea acestei fraze contraproductivă, iar o persoană deșteaptă nu ar face-o.
8. Nu este corect.
Viața nu este corectă mereu. Dacă te plângi de acest lucru, pari imatur. Când oamenii deștepți cred că ceva nu este corect, încearcă să înțeleagă mai bine. Vor vorbi cu persoana despre care cred că are un avantaj nedrept pentru a-și lărgi perspectiva. Vor vorbi cu alții despre cum pot fi echilibrate lucrurile. Știu că nu vor rezolva nimic dacă se plâng.
9. Ți-am spus eu!
Aceasta este o frază copilărească și nu te ajută să obții nimic. Nu trebuie să câștigi o ceartă, ci să ajuți oamenii să găsească soluții la probleme. Greșeala despre care i-ai avertizat a avut loc și nu mai pot face nimic. De aceea, trebuie să rezolve situația, aceasta fiind modalitatea inteligentă de abordare.