Cum sunt testate cunoștințele științifice ale populației americane?
O dată la fiecare doi ani, Fundația Națională de Științe îi dezvăluie președintelui Statelor Unite ale Americii cum se descurcă populația americană când vine vorba de cunoștințele științifice.
Având în vedere că economiile din întreaga lume cresc din ce în ce mai mult și devin interpedendente, capacitatea de inovare devine din ce în ce mai critică. Câteva întrebări prin care sunt testate cunoștințele științifice ale populației americane
Americanii au început să devină din ce în ce mai interesați de problemele de mediu, iar spre deosebire de anii precedenți aceștia exprimă mai multă îngrijorare cu privire la schimbările climatice și la rolul omenirii în acest domeniu. Aceștia au încredere în oamenii de știință mai mult decât în orice altă instituție în afara armatei. Dar publicul american nu se descurcă foarte bine când trebuie să răspundă la întrebările care testează înțelegerea științei. Iată care sunt întrebările la care trebuie să răspundă americanii atunci când vine vorba de cunoștințele științifice!
1. Adevărat sau fals? Centrul Pământului este foarte fierbinte.
Răspunsul corect: adevărat. Oamenii de știință estimează că nucleul Pământului depășește 10.000 de grade Fahrenheit, aproape temperatura regăsită pe suprafața Soarelui.
2. Adevărat sau fals? Continentele și-au mutat locația timp de milioane de ani și vor continua să se miște.
Răspunsul corect: adevărat. Plăcile tectonice reprezintă modul prin care plăcile de dimensiune continentală formează stratul exterior al Pământului, acestea mișcându-se și regenerându-se în mod constant. Cele mai multe se mișcă mai puțin de câțiva centimetri pe an, deși procesul poate fi unul esențial pentru transformarea unei planete stâncoase într-o planetă locuibilă.
3. Care afirmație este corectă?
A. Pământul se rotește în jurul Soarelui.
B. Soarele se rotește în jurul Pământului.
Răspunsul corect: A. Știm că acest lucru este adevărat la un nivel de bază, deoarece putem vedea poziția stelelor schimbându-se în timp.
4. Adevărat sau fals? Toată radioactivitatea este făcută de om.
Răspunsul corect: fals. Radiațiile naturale sunt peste tot, mai ales în spațiu. Cantități mici de radiații sunt prezente și în sol, apă și vegetație. Chiar și o parte din potasiul găsit în banane este radioactiv.
5. Adevărat sau fals? Electronii sunt mai mici decât atomii.
Răspunsul corect: adevărat. Electronii sunt mai puțin masivi decât protonii și neutronii care formează nucleele atomilor.
6. Adevărat sau fals? Laserele funcționează prin focalizarea undelor sonore.
Răspunsul corect: fals. Laserele concentrează undele luminoase, nu undele sonore.
7. Adevărat sau fals? Universul a început cu o explozie uriașă.
Răspunsul corect: adevărat. Aceasta este cea mai bună teorie pe care o avem despre începutul universului: un punct de densitate infinită la începutul universului a început să se extindă și să creeze galaxiile, planetele și stelele pe care le vedem. Această teorie este cunoscută sub teoria Big Band, deși nu este o explozie din punct de vedere tehnic. Pentru ca o explozie să aibă loc, aceasta necesită spațiu existent, iar materialul este distribuit sau împrăștiat în spațiul respectiv. De exemplu, o stea explodează și distribuie material în spațiu. Big Bang-ul este foarte diferit, este expansiunea în sine a spațiului. Materialele (particulele elementare - antiparticulele) sunt create în procesul de extindere.
8. Adevărat sau fals? Gena tatălui decide dacă copilul va fi băiat sau fată.
Răspunsul corect: adevărat. Sexul copilului este determinat de doi cromozomi, iar lichidul seminal poartă fie un cromozom X (feminin), fie un cromozom Y (masculin).
9. Adevărat sau fals? Antibioticele ucid virusurile și bacteriile.
Răspunsul corect: fals. Antibioticele ucid doar bacteriile, nu și virusurile.
10. Adevărat sau fals? Oamenii s-au dezvoltat din specii de animale.
Răspunsul corect: adevărat. Fosilele găsite, studiile genetice și alte cercetări realizate de-a lungul ultimului secol au demonstrat că evoluția a dat naștere rasei umane.