Cum să-ți iubești latura întunecată
Psihologie · Autocunoastere / 17.08.2018

Latura întunecată a fiecărei persoane este reprezentată de calitățile și emoțiile pe care și-ar dori să nu le aibă.

Este vorba despre lucrurile care ne fac să părem persoane rele și ne stânjenesc. Pentru unii, ar putea fi vorba despre sensibilitatea lor, iar pentru alții ar putea fi vorba despre furie, competitivitate sau apatie. Este ușor să fugi de latura întunecată sau să o ignori complet. Dar atunci când lupți împotriva emoțiilor pe care nu ai vrea să le ai, ajungi doar să îți faci rău. Trebuie să-ți accepți toate părțile. 

Învață să-ți iubești și latura întunecată!


Într-un studiu publicat în 
Journal of Personality and Social Psychology, cercetătorii au descoperit că participanții care își acceptă experiențele mintale pot avea o sănătate psihologică mai bună. Motivul? Acceptarea imperfecțiunilor noastre emoționale le face mai puțin dăunătoare și ne consumăm mai puțin când ne gândim la acestea. S-ar putea să nu fii 100% mulțumit de acestea, dar vei putea să gestionezi modul în care te afectează prin acceptare.

Un truc pentru a-ți accepta latura întunecată este să știi că fiecare parte întunecată are și o latură luminoasă. Când ne acceptăm trăsăturile pe care nu le suportăm, apare și latura luminoasă. Fiecare aspect al nostru are un dar. Fiecare emoție pe care o avem ne arată calea către iluminare. 

Cum să îți identifici latura întunecată


Pentru a recunoaște latura întunecată, imaginează-ți că un reporter a scris un articol despre tine. Gândește-te la cinci lucruri pe care reporterul nu le-ar scrie despre tine și cinci lucruri despre tine care ți-ar plăcea!

După ce ai stabilit cele 10 lucruri, reflectă asupra fiecărei declarații. Primele cinci lucruri pe care le-ai scris sunt cele pe care le vezi drept greșite? Iar următoarele cinci sunt lucrurile pe care le apreciezi la tine? Scrie părerea ta despre fiecare lucru la care te-ai gândit. Gândește-te de unde au venit aceste judecăți! De unde le ai? Poți să te gândești și la lucrurile care nu îți plac la alți oameni. De ce nu îți plac? Faci și tu acele lucruri? Atunci când explorezi judecățile și lucrurile pe care le consideri greșite, poate reușești să vezi o conexiune în ceea ce vrei să suprimi și ceea ce vrei să ascunzi despre tine. Odată ce vezi latura ta întunecată, poți face următorul pas spre a vedea lumina.

Odată ce ți-ai recunoscut partea întunecată, fă o listă a momentelor în care emoțiile pe care le ascunzi au fost folositoare. După ce găsești 5-10 exemple, reflectă asupra lor și analizează modelele și asemănările dintre exemple!

Iar odată ce identifici latura ta întunecată, este util să știi ce o declanșează. Ai tendința de a fi egoist?

 
Latura întunecată este declanșată de amenințări la adresa resurselor tale, cum ar fi un prieten petrecând mai mult timp cu un nou prieten? Atunci când te confrunți cu factorii declanșatori, cum reacționezi? Există modalități de a reacționa într-un mod pozitiv? Dacă te întrebi aceste lucruri, poți învăța cum să gestionezi situațiile dificile în care este declanșată latura întunecată.

După ce recunoști factorii declanșatori, s-ar putea să îți fie mai ușor să vorbești cu persoanele dragi despre cum s-ar putea să reacționezi în diferite situații. Atunci când ne înțelegem mai bine pe noi înșine, celor dragi le este mai ușor să ne înțeleagă. Când ne îmbrățișăm imperfecțiunile, ne acceptăm de fapt propria ființă. 

O viață sănătoasă include fericire și tristețe, iar uneori avem nevoie de furie sau de dezgust pentru a ne comunica adevăratele noastre sentimente și pentru a obține sprijinul de care avem nevoie. La urma urmei, lucrurile bune nu sunt întotdeauna reprezentate de perfecțiune.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro