Cum să îți schimbi personalitatea
Psihologie · Autocunoastere / De Iulia Mirică, 19.11.2018

Am auzit cu toții că oamenii nu se schimbă cu adevărat. Fostul tău va fi mereu egoist, mama ta va fi mereu reticentă la schimbare, iar tu poate că vei fi puțin obsedată de control.

Un nou raport publicat în Journal of Personality and Social Psychology indică faptul că acest lucru nu este chiar adevărat, dar este nevoie de mai mult decât speranța de a te schimba. Mai exact, este nevoie de acțiuni concrete. Iată cum poți să îți schimbi personalitatea!

Sfaturi care te ajută să îți schimbi personalitatea


Rezultatele studiului arată încă o dată că schimbarea intenționată a personalității tale este posibilă, dar indică faptul că simpla dorință de a aduce schimbarea nu este suficientă. De fapt, neputința de a-ți susține obiectivele cu acțiuni concrete pare să fie mai gravă, îndreptând personalitatea în direcția opusă față de ceea ce îți dorești cu adevărat.

Studiul a inclus 377 de studenți la psihologie din cadrul Universității Southern Methodist, care au ales în medie două dintre cele mai importante trăsături de personalitate, care includ acceptabilitatea, conștiința, caracterul extrovertit, neuroticismul și deschiderea la nou, pe care au vrut să le schimbe. La începutul fiecăreia dintre cele 15 săptămâni, studenții au completat un test de personalitate de 60 de întrebări și au ales diferite provocări care să-i ajute să își schimbe personalitatea. Provocările au devenit mai grele în săptămânile ce au urmat. 

Nathan Hudson, profesorul în psihologie care a condus studiul, a declarat că studiul părea să indice că, cu cât au fost îndeplinite mai multe provocări comportamentale consecvente pentru personalitate, cu atât mai mult s-au schimbat trăsăturile personalităților. Singura implicație majoră a studiului este că implicarea activă în comportamentele menite să schimbe trăsăturile de personalitate prezice, de fapt, o schimbare mai mare a trăsăturilor în schimb.

Pe de altă parte, acceptarea unei provocări, fără a alege să o adopți în viața ta a fost asociată cu schimbarea trăsăturilor în direcția opusă celei dorite. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar nerealizarea unei provocări ar putea fi atât de demoralizantă, încât participanții ajung să presupună că nu sunt capabili de schimbare. De exemplu, o persoană introvertită care nu a reușit să ducă la capăt provocarea de a face cunoștință cu un străin își poate adapta conceptul pentru a se considera mai introvertită decât era înainte.

Deci ce înseamnă acest lucru? Acum există mai multe dovezi care îți spun că, dacă vrei să faci o schimbare, pentru să iei măsuri concrete pentru acest lucru. Fă un plan, începe cu pași mici și urmează-ți obiceiurile! Dar, de asemenea, nu te gândi că vei reuși de la început. Doar trebui să începi de undeva.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro