Cum îți dai seama dacă ești matur emoțional
Maturitatea emoțională este ceva către care ar trebui să tindă orice persoană. Există anumite lucruri care te ajută să îți dai seama dacă ești matur emoțional. Iată câteva dintre acestea!
Semne care te ajută să îți dai seama dacă ești matur emoțional
1. Realizezi că cea mai mare parte a comportamentului urât al altor persoane este cauzat de frici și anxietate. În general, este mai ușor să crezi că acesta este provocat de răutate sau prostie. Îți dai seama că lumea nu este plină doar de oameni răi sau de nebuni. Privești în perspectivă, ajungi să nu mai vezi lumea în alb și negru.
2. Înveți că gândurile din mintea ta nu pot fi înțelese automat de alte persoane. Îți dai seama că trebuie să articulezi intențile și sentimentele cu ajutorul cuvintelor. Nu poți da vina pe ceilalți că nu înțeleg la ce te referi până când nu le explici calm și clar.
3. Înveți că uneori faci greșeli. Îți iei inima în dinți, îți faci curaj și îți ceri scuze pentru greșelile tale. Înveți să ai încredere în tine nu gândindu-te că ești cel mai bun, ci învățând că și ceilalți oameni sunt la fel de speriați și pierduți ca tine. Cu toții improvizăm pe măsură ce înaintăm în viață, iar acest lucru este perfect normal.
4. Nu mai suferi de sindromul impostorului, pentru că îți dai seama că nu există nicio persoană perfectă. Toți oamenii încearcă să își asume un rol, cât timp își mențin micile nebunii la cote minime.
5. Îți ierți părinții pentru că îți dai seama că nu te-au adus pe această lume pentru a te insulta. Aceștia se confruntau cu proprii demoni. Furia se transformă uneori în compasiune și milă.
6. Înveți importanța lucrurilor mărunte asupra dispoziției tale: orele de somn, zahărul din sânge, nivelul de alcool, gradul de stres etc. Ca urmare, încerci să nu deschizi un subiect important și controversat cu persoana iubită până când nu sunteți amândoi odihniți, până când nu ați mâncat ceva, până când nu aveți mintea limpede și nu vă grăbiți să faceți altceva.
7. Îți dai seama că atunci când oamenii apropiați de tine te bat la cap, se poartă neplăcut sau se răzbună, nu încearcă să te dărâme, ci doar să îți atragă atenția în singurul mod pe care îl cunosc. Înveți să distingi disperarea din spatele momentelor mai puțin bune ale persoanelor dragi. Iar după un timp înveți să le interpretezi cu drag, nu le mai judeci.
8. Din cauza faptului că viața este foarte scurtă, îți dai seama cât de important este să încerci să spui ce vrei cu adevărat, să te concentrezi pe ce îți dorești și să le spui celor la care ții cât de importanți sunt pentru tine. Probabil în fiecare zi.
9. Te îndrăgostești puțin mai greu. E dificil într-un fel. Atunci când erai mai puțin matur emoțional, puteai să te îndrăgostești într-o clipă. Acum ești conștient că orice persoană, oricât de fermecătoare ar părea din exterior, ar putea provoca durere mai de aproape. Îți dezvolți loialitatea față de ceea ce ai deja.
10. Înveți în mod surprinzător că nu ești o persoană cu care se poate trăi foarte ușor. Ai împărtășit o parte din sentimentalismul tău anterior cu tine. Nu îți este frică de noi prietenii și relații, dar îi avertizezi pe ceilalți cu privire la momentele în care viața cu tine ar putea deveni o provocare.
11. Înveți să te ierți pentru greșelile pe care le faci. Îți dai seama cât de absorbit ai fost de propria persoană în trecut. Devii prietenul tău. Bineînțeles că nu ești perfect, dar asta nu înseamnă că trebuie să te urăști.