Criza vârstei de mijloc la femei: 5 semne problematice și cum să-ți revii
Psihologie · Autocunoastere / 13.01.2020

Unele femei vor trece printr-o perioadă mai dificilă, marcată de provocări sau de reordonarea priorităților între 40 și 55 de ani. Acest interval este uneori numit criza vârstei de mijloc la femei și se referă la îndoielile legate de imaginea de sine și încrederea în forțele proprii. Chiar dacă nu este un fenomen tipic, schimbările bruște sau stresul pot declanșa această nesiguranță pe fond emoțional.

„Criza vârstei de mijloc la femei este în mare măsură și un fenomen autocreat pentru că există tendința de a atașa această etichetă oricăror circumstanțe dificile prin care trece o femeie în intervalul clasic de vârstă. Este ca și cum într-o zi toată lumea cântă și dansează și toate culorile din jurul tău sunt intense și vibrează armonios, dar deodată te uiți mai atent și nu descoperi decât alb și negru în apropierea ta”, spune dr. Robi Ludwig, psihoterapeut. Dar cum îți dai seama dacă tot ce simți sau poate ce nu simți este un semn al depresiei sau al trecerii la menopauză?

 
Este criza vârstei de mijloc la femei un mit?

Experții au dezbătut timp îndelungat veridicitatea acestei stări emoționale, având în vedere faptul că nu este o afecțiune clasificată riguros. Indiferent cum este numită, o perioadă de tristețe, apatie sau când te întrebi încotro te îndrepți și ce înseamnă viața ta marchează în mod cert acest stadiu, dacă se întâmplă între 40 și 55 de ani.

 
Iată ce semnale problematice indică în mod clar criza vârstei de mijloc la femei:

 
1. Te-ai îngrășat sau ai slăbit brusc

„Criza emoțională are multe caracteristici comune cu depresia, iar modificarea neașteptată a greutății este un indiciu major. Deși anumite variații ale greutății sunt normale, orice schimbare prea rapidă îți arată că ar fi bine să discuți cu un terapeut pentru a te asigura că ești bine”, spune dr. Jennifer Wickham, psiholog.

 
2. Ești apatică

Dacă ți-ai pierdut interesul sau entuziasmul pentru lucrurile care te motivau și te făceau să zâmbești ar putea fi un semn al unei crize la nivel psihologic.
„Apatia adaugă o dimensiune mai complexă crizei vârstei de mijloc a femeilor pentru că influențează gradul de receptivitate al acelei persoane la sfaturile primite, precum și dorința de a cere ajutor. Apatia te face să-ți pierzi interesul pentru lucrurile care îți luminează viața și vei ajunge să te sabotezi singură”, spune Christine Hueber, psiholog. 
Pentru a ieși din această stare cu o conotație negativă este recomandat să-ți faci o listă cu tot ce îți place în momentul prezent, apoi să acționezi pentru a avea viața pe care ți-o dorești, în loc să-ți irosești timpul acumulând nemulțumire și resentimente. Mergi înainte și lasă trecutul în urmă.

 
3. Te compari tot timpul cu alte persoane

Ai tendința să te compari mereu cu alții și ai impresia că au mai mult succes decât tine? Este un simptom al crizei emoționale, mai ales dacă te afli într-o etapă când îți imaginai că vei avea mai multe reușite decât cele concrete. Nu uita, însă, că fiecare persoană are o experiență de viață diferită, care îi afectează abilitățile și oportunitățile.
„Dacă ai ajuns să petreci mai mult timp comparându-te cu alte persoane decât gândindu-te la viitorul tău, amintește-ți că au făcut alte alegeri și s-au plasat în contexte diferite. Nu ai de ce să te lași copleșită de frustrare sau dezamăgire”, spune dr. Erica McCurdy, psiholog.

 
4. Ai dureri neobișnuite

Problemele în plan psihologic pot avea și manifestări de ordin fizic. Disconfortul digestiv, durerile de stomac sau migrenele care apar pe neașteptate și nu dispar când iei medicamentele obișnuite pot semnala o criză psihologică. Se recomandă combinarea medicamentației cu ședințele de consiliere pentru a neutraliza durerile sau problemele digestive.

 
5. Iei decizii impulsive

Dacă ți-ai pus întrebări de fond asupra vieții tale și ți se pare, de exemplu, că jobul ales nu îți mai oferă motivația de care ai nevoie este posibil să iei decizii drastice. „Problema este că deciziile impulsive bazate pe sentimentele care se manifestă în cadrul crizei vârstei de mijloc nu vor avea efecte terapeutice dacă nu s-au luat în calcul consecințele pe termen lung. Nu acționa fără să cântărești bine fiecare pas pe care îl faci pentru că poți da startul unui șir lung de regrete care nu reprezintă decât o evitare a realității”, spune dr. Ludwig.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro