Creativitatea crește riscul schizofreniei cu 90%
De la Van Gogh la Beethoven, Darwin și Plath, numărul geniilor creative care au suferit de probleme de sănătate mintală a declanșat această dezbatere. Există o legătură între creativitatea unei persoane și sănătatea mintală?
Ei bine, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie, există, deoarece oamenii creativi sunt mai susceptibil să sufere de schizofrenie, tulburare bipolară și depresie.
Care este legătura dintre creativitatea pe care o ai și apariția schizofreniei?
Cercetările anterioare au fost adesea limitate din cauza problemelor, precum mărimea mică a eșantioanelor, însă acest nou studiu a analizat dosarele medicale din toată Suedia, folosind un eșantion de aproximativ 4,5 milioane de persoane. Cercetătorii au luat apoi în considerare dacă acești oameni au studiat un subiect artistic, cum ar fi muzica sau drama, la universitate.
Destul de ciudat, persoanele cu diplome în artă au fost supuse unui risc de 90% de a fi spitalizate pentru schizofrenie, în comparație cu omologii lor mai puțin creativi. Spitalizările au fost probabil făcute undeva în jurul vârstei de 30 de ani.
Mai mult, artiștii au avut un risc cu 62% mai mare de a fi admiși la spital din cauza tulburărilor bipolare și cu 39% mai mare de a merge la spital pentru depresie. Cercetătorii au stabilit că nu actul propriu-zis de a merge la facultate a fost cel care a afectat sănătatea mintală, deoarece persoanele cu studii în drept nu au rate mai mari ale acestor boli decât populația generală. De asemenea, au fost luate în considerare variabile precum IQ-ul oamenilor.
Acesta nu este primul studiu care încearcă să găsească o legătură între sănătatea mintală și creativitatea oamenilor. De exemplu, în 2010, scanările creierului au evidențiat asemănări între modurile de gândire ale schizofrenicilor și ale oamenilor foarte creativi. Între timp, un studiu din 2015 a constatat că oamenii creativi au un risc crescut pentru apariția schizofreniei, dar și pentru dezvoltarea tulburării bipolare. Cu toate acestea, un studiu din 2012 a constatat că doar scriitorii sunt supuși acestui risc mai ridicat.
De ce există legătura dintre creativitatea oamenilor și riscul crescut al schizofreniei?
Acest lucru nu este încă foarte clar. Poate fi vorba despre faptul că oamenii creativi sunt mai predispuși la a gândi profund și la a fi instabili din punct de vedere emoțional, din această cauză fiind mai vulnerabili la afecțiuni cum ar fi depresia. Productivitatea și energia care sunt corelate cu creativitatea sunt corelate și cu tulburarea bipolară. Genetica din spatele creativității ar putea influența, de asemenea, sănătatea mintală.
Creativitatea implică adesea corelarea ideilor și conceptelor în moduri la care alte persoane nu s-ar gândi. Dar acest lucru este similar cu modul în care funcționează delirul - de exemplu, poți vedea culoarea hainelor cuiva și ți se pare că face parte dintr-o organizație conspirațională.
Cu toate acestea, în timp ce oamenii creativi sunt în mod natural stimulați să studieze subiecte care implică arta, mulți oameni creativi nu fac acest lucru, așa că noul studiu este limitat prin faptul că a folosit subiectul studiilor ca singură măsură a creativității.
Având în vedere și cercetările anterioare, totuși pare să existe un fel de legătură. Este important să reții că numărul acestor afecțiuni precum schizofrenia este încă foarte mic, chiar și în rândul oamenilor creativi.