Care este sursa fizică a anxietății din creier
Nu suntem făcuți să ne simțim în siguranță tot timpul, dar poate că într-o zi am putea. Un studiu din 2018 care a investigat baza neurologică a anxietății din creier a identificat celulele de anxietate localizate în hipocampus, care nu reglează doar anxietatea, ci pot fi controlate de un fascicul de lumină.
Constatările demonstrate până în prezent cu ajutorul experimentelor cu șoareci de laborator ar putea oferi speranță pentru milioane de oameni din întreaga lume care suferă de tulburări de anxietate. Iată care este sursa fizică a anxietății din creier!
Oamenii de știință au identificat sursa fizică a anxietății din creier. Iată care este aceasta!
Oamenii de știință au vrut să înțeleagă unde este codată informația emoțională care devine sentimentul de anxietate în interiorul creierului. Pentru a afla, echipa a introdus microscoape în miniatură în creierul șoarecilor de laborator pentru a înregistra activitatea celulelor din hipocamp, în timp ce șoarecii și-au văzut de treabă în cuști. Însă nu au fost în cuști obișnuite. Echipa a construit un labirint special, în care unele căi au dus la spații deschise și la platforme înalte, medii despre care se știe că induc anxietatea la șoareci, din cauza vulnerabilității crescute în fața prădătorilor.
Dincolo de siguranța pereților, ceva s-a declanșat în creierul șoarecilor, cercetătorii observând celulele dintr-o parte a hipocampului activându-se pe măsură ce apărea anxietatea. Oamenii de știință le numesc celule de anxietate, deoarece acestea se activează doar atunci când animalele se află în locuri care le sperie. Producția acestor celule a fost urmată până la hipotalamus, o regiune a creierului care, printre altele, reglează hormonii care controlează emoțiile. Deoarece același proces funcționează și la oameni, cercetătorii au emis ipoteza că neuronii anxietății ar putea fi o parte din biologia umană.
Iar această descoperire a celulelor în hipocap poate deschide explorarea pentru ideile de tratament care nu existau înainte. Mai interesant este faptul că oamenii de știință au descoperit deja o modalitate de a controla aceste celule de anxietate la șoareci, în măsura în care schimbă comportamentul observabil al acestora. Cu ajutorul unui fascicul de lumină pe celulele de anxietate, cercetătorii au putut să calmeze aceste celule, ameliorând anxietatea din viața șoarecilor. În plus, șoarecii au vrut să exploreze mai mult căile deschise ale labirintului. Iar acest comutator nu funcționează într-un singur fel.
Prin modificarea setărilor luminii, cercetătorii au putut mări activitatea celulelor de anxietate, făcând animalele să aibă anxietate chiar și atunci când s-au aflat în împrejurimi închise.
Probabil că aceste celule sunt doar o parte a unui circuit extins, prin care animalul învață informații corelate cu anxietatea, conform unui alt studiu.
În orice caz, următorii pași vor fi să aflăm dacă același tratament poate fi aplicat și în ceea ce privește anxietatea umană, pe baza a ceea ce știm despre similitudinile creierului. În cazul în care este posibil, aceste rezultate ar putea genera noi moduri de a trata diferitele tulburări de anxietate. Acum, oamenii de știință au o nouă țintă și un nou mod de a se gândi la medicamente.