9 obiceiuri la care trebuie să renunţi dacă nu vrei să îţi pierzi încrederea în tine
Psihologie · Autocunoastere / 05.09.2017

Faptul că te subapreciezi atunci când vorbeşti despre tine sau te gândeşti la lucrurile urâte care ţi s-au întâmplat înainte de culcare te face să te simţi nesigură şi nefericită.

Confrom brightside, iată câteva dintre obiceiurile proaste care ne fac să ne pierdem stima de sine:

Te îngrijorează imperfecţiunile tale


Perfecţionismul este un rezultat al stimei de sine scăzut şi al anxietăţii, din cauza căruia nu vei putea să te mândreşti nici cu cele mai mari realizări ale tale. Când criticul tău intern începe să te învinovăţească, încearcă să analizezi ale cui sunt realizările şi de ce ar trebui să te bucuri de ele. Începe să îţi notezi într-un jurnal 3 reuşite de-ale tale din fiecare zi şi să le citeşti din când în când.


Te compari cu alţii


Avem tendinţa de a compara cele mai urâte lucruri ale noastre cu cele mai bune ale altora, uitând că toată lumea e unică în felul ei. Compară-te pe tine cea de acum cu cea din trecut şi învaţă din asta în loc să faci paralele. Fii inspirat, nu frustrat!

Te denigrezi în conversaţii


Auto-denigrarea e fie o modalitate inconştientă de a obţine complimente, fie o încercare neinspirată de a scuza un viitor eşec pe care eşti sigură că îl vei avea. Adu-ţi aminte, slăbiciunile noastre ne fac să fim unici. Acceptă-le, altfel oamenii vor ajunge în cele din urmă că eşti la fel de rău precum spui tu că eşti.


Vezi obstacole în loc de oportunităţi


Toate obstacolele pe care va trebui să le depăşeşti pentru a-ţi atinge obiectivele sunt o scuză pentru că nu faci nimic, iar apoi te plângi de asta. Nu există nenorociri, doar experienţe din care să înveţi ceva. Un eşec este un motiv să îţi schimbi abordarea, nu să renunţi.

Te gândeşti că nimeni nu poate face mai bine ceva decât tine


Incapacitatea de a delega orice lucrare altcuiva din teama unui rezultat prost este, de asemenea, un rezultat al insecurităţii şi a tendinţei de a controla totul. Delegarea unei sarcini proprii altcuiva e un semn de încredere şi nu se referă în mod necesar la munca în sine. Posibilitatea de a-ţi trimite soţul la cumpărături fără să îi dai indicaţii mereu intră în aceeaşi categorie. Înlătură-ţi responsabilitatea pentru tot şi pentru toţi.


Te îngrijorează viitorul


Să îţi imaginezi cel mai rău scenariu posibil în orice situaţie e o modalitate de a pierde o mare parte din energia şi stima de sine. Gândeşte pozitiv şi aminteşte-ţi că ceea ce se întâmplă în realitate nu e ca în imaginaţia ta!

Cauţi aprobarea altor persoane


O persoană conştientă de sine va dor întotdeauna să audă aprobarea meritelor sale de la ceilalţi, fără să ştie că aceste laude nu le va aduce nicio satisfacţie. Iar orice critică va fi egală cu sfârşitul lumii. Învaţă să îţi realizezi propria valoare pentru tine şi fii cel mai bun prieten al tău!


Pierzi timpul cu divertismentul inutil


Dacă îţi îneci eşecurile la cumpărături sau la emisiunile de televiziune inutile, îţi pierzi timpul şi energia pe care ai fi putut să le consumi pe auto-îmbunătăţire. Mai bine transformă-ţi sentimentele negative în ceva productiv pentru a-ţi schimba viaţa. Studiază, creează, generează idei în domeniile care te pasionează şi revin-o în picioare în cel mai scurt timp.

Dai prea multă importanţă eşecurilor anterioare


Fiind urmărită mereu de greşelile din trecut şi faptul că te gândeşti că eşti vazută ca un ratat pentru că nu ai reuşit să duci la bun sfârşit un proiect acum doi ani nu îţi va aduce prea multă încredere în tine. Acceptă faptul că ai făcut ce-ai făcut în acele circumstanţe şi analizează progresul tău până acum. Arată-ţi puţină dragoste şi simpatie şi fii sigură că oamenii au uitat de mult de greşelile tale pentru că sunt prea ocupaţi să se gândească mai mult la ei înşişi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro