6 sfaturi ca să te transformi într-o persoană creativă
Creativitatea, la fel ca oricare alt "talent", trebuie exersată pentru a înflori. Astfel că, dacă îți dorești să devii o persoană (mai) creativă, fie pentru că ai nevoie de o doză strașnică la serviciu, fie pentru că, pur și simplu, vrei să te dezvolți, poți începe prin a lua aminte la sfaturile de mai jos!
1. Dezvoltă-ți o nouă pasiuneCreativitatea se dezvoltă atunci când îți părăsești zona de confort și te aventurezi în necunoscut: așa cum se întâmplă atunci când înveți ceva nou, cum ar fi o nouă limbă străină sau să modelezi lutul. Așadar, gândește-te ce ți-ar plăcea să înveți și implică-te în noua activitate; experiențele și informațiile care îți vor inunda creierul te vor ajuta să îți lărgești orizonturile și îți vor alimenta, automat, și creativitatea!
2. Fă un pic de mișcare
Atunci când ai o problemă de rezolvat și ai nevoie de o abordare creativă, diferită, care pe moment îți scapă, ieși la o plimbare. Chit ca ești în timpul programului de lucru, ia o pauză de 10-15 minute și fă câțiva pași prin preajmă. Odată ce părăsești spațiul binecunoscut al biroului, unde muza creativității nu voia nicicum să te viziteze, vei pune în funcțiune "rotițe" care vor genera idei și conexiuni care, în urmă cu câteva minute, nu ți-ar fi trecut prin minte!
3. Apucă-te de desenat
Nu trebuie să ai talent în această direcție pentru a te apuca de desenat! Tot ce trebuie să faci este să încerci: ține mereu la îndemână un carnețel pentru desene în care să mâzgălești câte ceva ori de câte ori ai la dispoziție câteva minute doar pentru tine (solnița de pe masa de restaurant când aștepți să îți vină mâncarea, cartea pe care un călător o citește în autobuz ș.a.m.d.)
În timp, nu doar că desenele tale vor deveni tot mai bune, dar creativitatea, practicată prin intermediul "mâzgălelilor", îți va însufleți și alte domenii ale existenței, inclusiv viața profesională!
4. Ține jucării creative la îndemână
Nu vorbim despre animale de pluș, ci despre jucării care te obligă să îți folosești imaginația pentru a crea obiecte noi - cum sunt piesele de Lego sau puzzle ori hârtiile colorate pentru origami. Ține astfel de jucării la îndemână și, zi de zi, în momentele de relaxare, detașează-te de activitatea profesională și alte gânduri și construiește ceva cu mâinile tale.
Vei remarca, în mod cert, că după doar câteva minute în care te-ai cufundat cu totul în această activitate, îți poți relua vechile taskuri cu mai multă însuflețire și un plus de creativitate!
5. Scrie, scrie, scrie
Și scrisul te poate ajuta enorm să îți "dezgropi" creativitatea pierdută. Nu este nevoie să scrii pagini întregi de text; pur și simplu, ia un pix și o foaie și notează câteva gânduri/idei la întâmplare. Exersând astfel în mod regulat, îți vei pune în mișcare creativitatea adormită în feluri în care nu le credeai posibile.
6. Renunță la limitele autoimpuse
Copiii sunt cele mai creative făpturi din lume - și asta fiindcă, pentru ei, conceputul de limită nu există. Pe măsură ce creștem, învățăm să ne autolimităm creativitatea fiindcă ne temem de criticile celor din jur și de eșec. Dar, punând în practică exercițiile de mai sus, vei descoperi în cele din urmă că nu trebuie să fii "original" (așa ceva nu există, oricum), ci doar să... acționezi în direcția dorită. Este drept că ideile tale nu vor fi întotdeauna aprobate, dar cele care vor fi apreciate au toate șansele să îți aducă o bucurie enormă.