6 semne că suferi de depresia post-călătorie
Depresia post-călătorie este diagnosticată din ce în ce mai frecvent, chiar dacă poate fi o noțiune nouă pentru prietenii tăi care călătoresc foarte rar. Află cum îți dai seama dacă suferi de această afecțiune și ce măsuri poți lua.
Există foarte multe persoane care călătoresc des sau sunt plecate perioade mai lungi de timp, dar în unele cazuri aceste plecări și contactul cu alte peisaje, culturi și persoane poate avea consecințe negative. Când ești plecat trăiești visul de a te integra într-un mediu aparte, vezi priveliști care te uimesc, așa că nu este greu de înțeles de ce vei fi ușor dezamăgit când te întorci acasă la lucrurile familiare.
Depresia post-călătorie este o afecțiune care se manifestă pregnant după ce revii dintr-un mediu foarte diferit. Contează foarte mult să înțelegi care este starea ta, în loc să ignori simptomele și să le lași să se agraveze.
Iată ce indicii îți semnalează că te-ai putea confrunta cu depresia post-călătorie:
1. Nu mai înțelegi semnificația activității profesionale
Te scoli devreme, mergi la serviciu, stai acolo mai multe ore realizând activități repetitive, fără vreo semnificație aparte, apoi ajungi acasă seara târziu și încerci să rezolvi diferite lucruri în timpul rămas. De când ai testat libertatea pe care ți-o oferă călătoriile îți vine greu să-ți regăsești motivația de a lucra în mediul de birou și nu înțelegi de ce trebuie să faci aceleași lucruri în fiecare zi.
Pentru a-ți reveni este indicat să-ți petreci pauza de prânz căutând informații relevante despre alte țări. În acest mod nu te vei mai concentra exclusiv pe lucrurile care te plictisesc, ci vei strânge idei noi pentru următoarea destinație de pe lista ta.
2. Nu-ți mai amintești de ce ai vrut să te întorci acasă
Probabil că ți-ai petrecut ceva timp din ultima călătorie gândindu-te ce bine era acasă și cât de confortabil era totul acolo, dar când revii ți se pare că este un loc plictisitor față de aventurile pe care le-ai avut. Planifică un weekend într-o destinație apropiată pentru a te destinde. Nu va fi la fel de spectaculos ca o călătorie într-o țară îndepărtată, dar cu siguranță îți va ameliora starea de spirit.
3. Începi să crezi că nu a fost decât un vis
Oare chiar ai fost acolo și ai văzut acele lucruri speciale? Când realitatea vieții cotidiene te înconjoară din nou este posibil să începi să crezi că destinațiile exotice pe care le-ai vizitat fac parte dintr-un vis plin de aventuri și distracție. O soluție rapidă este să urmărești o emisiune despre locațiile respective, în timpul căreia le poți spune prietenilor și familiei ce ai văzut tu acolo și cum a fost pentru tine acea experiență.
4. Te simți anxios și ai impresia că ai pierdut mult timp
Ai avut libertate deplină și ai fi putut explora orice, dar deodată ți se pare că nu ai făcut tot ceea ce ai fi vrut sau că ai irosit timpul? Fiecare moment pe care l-ai petrecut odihnindu-te în timpul călătoriei îți dă impresia că puteai să vizitezi altceva. Data viitoare când mergi într-o călătorie este util să-ți faci o listă cu obiectivele de interes pentru tine, astfel încât la întoarcere să fii convins că ai cunoscut foarte bine locul respectiv.
5. Conturile tale de pe rețelele de socializare sunt numai despre călătorii
Conturile tale de pe Instagram, Facebook sau Twitter formează un algoritm clasic, unde se pot observa numai poze din călătorii și citate legate de diferite locații pe care le-ai văzut? Dacă ajungi să nu mai vezi momentele speciale postate de prietenii tăi pentru că pui prea multe fotografii din călătorii să știi că exagerezi. Limitează numărul de postări la 5 pe zi pentru a putea fi la curent și cu noutățile persoanelor importante pentru tine.
6. Îți pui planurile de viitor sub semnul întrebării
Poate că aveai deja un plan pentru viitorul tău: să-ți termini studiile, să găsești jobul ideal, să călătorești o perioadă, să revii la lucru, să te căsătorești, să ai o familie, iar apoi să avansezi în plan profesional. Cu toate acesea, după ce revii dintr-o călătorie care a durat mai mult este posibil ca aceste lucruri să nu ți se mai pară la fel de atractive. Poate ar trebui să încerci să devii blogger sau să găsești o altă modalitate de a integra călătoriile în jobul tău. În acest mod planurile de viitor nu se vor opune visului tău.