5 obiceiuri care te fac mai deșteaptă
Psihologie · Autocunoastere / De Iulia Mirică, 07.01.2017

Toate părțile organismului nostru îmbătrânesc. Același lucru se poate spune și despre creier. Am observat cum funcțiile creierului se deteriorează în mod natural la rudele mai vârstnice.

Din păcate, ajungem să ne pierdem memoria pe termen scurt și, treptat, funcțiile executive, din cauza faptului că lobul frontal drept pierde materie cenușie. Cu toate acestea, cercetătorii spun că putem amâna acest proces. În unele situații, poți inversa deteriorarea creierului prin câteva obiceiuri care te fac mai deșteaptă. Multe dintre ele probabil că le considerai hobby-uri până în prezent, dar importanța lor este mult mai mare. Iată care sunt acestea!

Ce hobby-uri te fac mai deșteaptă?


1. Citește orice îți face plăcere.


Fie că este vorba de benzi desenate, cărți științifico-fantastice, ziare sau orice tip de lectură, cititul stimulează funcțiile creierului pe mai multe ramuri. Lectura duce la creșterea noilor căi neuronale, pe măsură ce absorbi noi informații. Cititul stimulează acele părți ale creierului care se ocupă cu rezolvarea problemelor, identificarea tiparelor și interpretarea lucrurilor pe care ni le spun ceilalți. De asemenea, îmbunătățește memoria și oferă posibilitatea de a-ți exersa imaginația.

2. Fă sport în mod regulat.


În momentul în care facem sport, este eliberată o proteină în fluxul sanguin. Datorită faptului că sângele trece prin creier, celulele absorb această proteină, care este responsabilă pentru dezvoltarea memoriei și concentrării. 

3. Învață o limbă nouă.


Mai multe zone ale creierului sunt folosite atunci când auzim un sunet, îi oferim un sens și răspundem corespunzător. Persoanele bilingve au mai multă materie cenușie în anumite porțiuni din creier. Acestea se pot concentra la mai mult de o sarcină la un moment dat, deoarece părțile creierului care sunt corelate cu raționamentul, planificarea și memoria sunt mai dezvoltate. Învățarea unei limbi noi, în orice etapă a vieții, are același efect puternic asupra creierului, făcându-l mai inteligent. Cu alte cuvinte, este un obicei care te ajută să devii mai deșteaptă.

4. Meditează / fă yoga.


Meditația nu mai este acea activitate pe care o fac doar călugării budiști și hinduși. Ceea ce ne spun cercetările despre meditație este impresionant. În primul rând, aceasta permite un control al gândirii mai bun atunci când nu te afli în starea de meditație. Acest control permite o mai bună concentrare și memorie. Meditația stimulează creșterea materiei cenușii în zonele creierului care controlează învățarea și memoria. Persoanele în vârstă care meditează își păstrează materia cenușie intactă mai mult timp decât celelalte persoane.

5. Fă puzzle-uri.


Încearcă-te să te gândești la creierul tău ca la un mușchi, care este și un computer în același timp. Cu cât îi oferim mai multe informații, cu atât poate efectua mai multe funcții. Cuvintele încrucișate, puzzle-urile, jocurile strategice, chiar și unele jocuri video îți ajută creierul să facă noi conexiuni și să devii mai deșteaptă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro