5 obiceiuri ale persoanelor care au avut un părinte toxic
Copiii care cresc într-un mediu familial toxic și plin de tensiune sau în care există certuri și abuzuri își creează o serie de obiceiuri pentru a putea rezista și care le afectează comportamentul inclusiv la vârsta adultă.
Este de înțeles de ce copiii au nevoie de aceste mecanisme de apărare pentru a se putea adapta caracteristicilor unui mediu toxic, dar ele pot părea neobișnuite pentru restul persoanelor. Va fi mult mai ușor să le înțelegi motivele în momentul în care identifici aceste obiceiuri sau dacă le ai chiar tu. Deși este ideal ca familia să constituie un refugiu plin de afecțiune care te fortifică pentru a putea face față provocărilor, de multe ori realitatea este foarte diferită.
Potrivit specialiștilor, părinții toxici se caracterizează prin narcisism și folosesc adesea abuzurile de ordin fizic și emoțional pentru a-și controla copiii. Se remarcă și asocierea cu alcoolismul sau alte tipuri de dependențe. În situația în care un copil trebuie să crească alături de un părinte neînțelegător, prea dur și uneori chiar crud, comportamentul lui va reflecta nevoia de a supraviețui. Va dedica mult timp și energie pentru a-și calma părintele și își va menține aceleași obiceiuri și după ce devine adult.
Iată prin ce se caracterizează persoanele care au avut un părinte toxic:
1. Sensibilitate ridicată la starea de spirit a celor din jur
Copiii care supraviețuiesc ostilității și abuzurilor își dezvoltă adesea o abilitate remarcabilă de a detecta starea de spirit a celorlalte persoane. Chiar și modificările minore din tonul vocii sau la nivelul expresiei faciale sunt remarcate imediat. Nu fi surprins dacă observi că au un simț al observației extrem de bine dezvoltat și sunt foarte empatici. La un anumit nivel poate părea ciudat să înțeleagă atât de repede cum se simt ceilalți, dar nu uita că ani întregi au fost nevoiți să se orienteze în acest mod pentru a evita agresiunile din partea părinților.
2. Perfecționismul
Persoanele care au avut părinți toxici sunt de obicei perfecționiste. Acest lucru se datorează faptului că în copilărie au trebuit să fie mereu atente la fiecare detaliu pentru a nu fi pedepsite sau pentru a nu-și enerva părintele. De asemenea, au monitorizat în permanență comportamentul părinților și au fost mereu vigilente asupra sarcinilor care li s-au dat pentru a nu exista niciun motiv de noi abuzuri. Consecința va fi tendința spre un perfecționism extrem și atenția la orice lucru mărunt, devenind foarte dificil să se bucure de lucurile minore care le înveselesc viața.
3. Dorința de a-i mulțumi pe ceilalți
Serviabilitatea și plierea constantă spre dorințele altei persoane se formează ca urmare a interacțiunii cu părintele toxic, care își putea impune voința în orice situație. Acest comportament poate deveni instinctiv, iar la prima vedere poate fi perceput ca amabilitate sau dorința de a ajuta. Problema este că dacă vor încerca tot timpul să le facă pe plac celorlalți aceste persoane nu își vor acorda timpul de care au nevoie, iar resentimentele se vor acumula, cauzând probleme de sănătate în cele din urmă.
4. Acceptarea unui comportament care nu trebuie tolerat
Uneori copiii care au crescut într-o familie toxică au un prag ridicat de toleranță pentru comportamentele nepotrivite din partea celorlalți. Potrivit specialiștilor, ajung să considere normal să fie tratați agresiv sau fără să se țină cont de sentimentele lor. Nu au avut ocazia să învețe cum să stabilească limite celorlalți pentru a-și proteja propriul echilibru emoțional.
5. Evitarea conflictelor
Uneori persoanele care au avut un părinte toxic nu reacționează deloc bine în cadrul conflictelor, ci încearcă să le evite cu orice preț. Vor avea un comportament axat pe acest obiectiv, fiind dispuse să facă foarte multe compromisuri pentru a evita certurile sau confruntările. Le va fi foarte greu să-și apere propria poziție sau drepturile.