5 exerciții mentale care te ajută să ai succes și să fii fericit
Psihologie · Autocunoastere / 25.03.2017

Nu doar ceea ce faci, dar și ceea ce gândești te definește. Specialiștii estimează că o persoană are 70.000 de gânduri în fiecare zi, iar acestea te pot ajuta să te dezvolți, să fii fericit și să ai succes, dar la fel de ușor te pot distruge.

Este important să înveți cum să-ți gestionezi gândurile și emoțiile astfel încât să lucreze în favoarea ta. Iată cinci exerciții prezentate de specialiștii psychologytoday.com.

Învață să faci diferența între "a-ți face griji" și "a căuta soluții"

Atunci când te gândești la o problemă și încerci să găsești soluții, ai șanse mari să reușești. Dar dacă descoperi că te gândești foarte des la o anumită problemă și îți imaginezi că nu vei reuși niciodată să găsești soluția și asta te va face să suferi foarte mult, atunci de fapt îți faci griji care îți consumă energia și îți dau o atitudine negativă. De fiecare dată când ești într-o astfel de stare, în care faci predicții catastrofale despre ceva ce nu poți controla, încearcă să schimbi abordarea. Fă ceva care să-ți ia gândul de la grijile tale și axează-te pe activități productive.


Oferă-ți același sfat pe care i l-ai da unui prieten bun

Cei mai mulți oameni sunt foarte critici cu ei înșiși. Dar dacă te învinovățești și îți amplifici fiecare greșeală, nu faci altceva decât să te demoralizezi și mai mult. Studiile au descoperit că autocompasiunea poate îmbunătăți starea de spirit, poate crește încrederea în sine și motivația. Prin urmare, fă-ți un obicei din a vorbi cu tine însăți așa cum ai vorbi cu un prieten bun.

Etichetează-ți emoțiile

Când își descriu emoțiile, oamenii au tendința de a descrie starea pe care o simt, nu emoția în sine. De exemplu, poți fi tentat să spui că "ai un gol în stomac", fără să realizezi că de fapt simți o stare de tristețe provocată de o situație din viața ta. Pentru a înțelege foarte bine care sunt dificultățile pe care le întâmpini, este important să analizezi timp de câteva minute în fiecare zi care starea ta emoțională și cum ar putea să-ți afecteze aceasta deciziile. Fie că ești trist, nemulțumit sau furios, aceste emoții se pot revărsa și asupra altor aspecte ale vieții tale care nu au legătură cu situația care ți le-a provocat, dacă nu conștientizezi exact ce simți.


Echilibrează emoțiile cu logica

Fie că te confrunți cu o dificultate financiară sau cu o situație neplăcută în familie, vei lua cele mai bune decizii dacă reușești să echilibrezi emoțiile cu logica. Când emoțiile devin foarte puternice, încearcă să stimulezi gândirea rațională, iar cea mai bună modalitate de a face asta este prin a realiza o listă cu avantajele și dezavantajele deciziilor tale. Atunci când citești lista, poți descoperi că emoțiile încep să se reducă, iar rațiunea să domine, astfel încât să iei cele mai bune decizii.


Învață să fii recunoscător

Recunoștința a fost asociată cu numeroase beneficii fizice și psihice, inclusiv cu fericirea. În cadrul unui studiu, s-a descoperit că oamenii care sunt recunoscători pentru ceea ce au sunt 25 la sută mai fericiți decât cei care nu apreciază lucrurile bune din viața lor. De aceea este important să-ți faci un obicei din a fi mulțumit de lucrurile bune care ți se întâmplă, de a fi recunoscător pentru ceea ce ai. Este una dintre cele mai simple modalități prin care te poți "antrena" să fii mai fericit.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro