3 moduri în care sănătatea mintală îți afectează pielea
Psihologie · Autocunoastere / 07.11.2018

Sănătatea mintală are un impact considerabil asupra fiecărui aspect al vieții, de la relațiile interpersonale până la rezultatele profesionale. În plus, trebuie să iei în considerare faptul că uscarea pielii sau acneea ar putea avea același factor declanșator.

Potrivit experților stresul, anxietatea, depresia și alte afecțiuni psihice pot fi cauza afecțiunilor dermatologice precum acneea, psoriazisul, rozaceea sau îmbătrânirea prematură a pielii. 

 
Ce te învață acneea la vârsta adultă despre frumusețe

Asociația Americană pentru Psihologie consideră că noua ramură a medicinei numită psiho-dermatologie va avea un rol esențial în înțelegerea legăturii dintre aspectul pielii și sănătatea mintală, punând accentul pe terapia adaptată fiecărui pacient pentru a ameliora aspectul pielii prin rezolvarea cauzei reale. Pielea este cel mai mare organ al corpului și este previzibil că orice dezechilibru la nivel psihologic se va reflecta în aspectul tenului. Pielea asigură un strat de protecție împotriva agresiunilor externe cum sunt schimbările de temperatură sau poluarea. Conține vase de sânge, terminații nervoase și celule care sunt în strânsă legătură cu sistemul imunitar și cel nervos.
Dacă te-ai îmbujorat din cauza emoțiilor sau pentru că ai trecut  printr-un moment jenant știi deja că pielea poate reflecta foarte ușor toate emoțiile. Îmbujorarea este o reacție fiziologică și îți arată cât de rapid se poate modifica felul în care arată tenul ca urmare a gândurilor și emoțiilor resimțite.
„Cel mai adesea stresul este motivul principal al modificării texturii și aspectului pielii. Când ești stresat organismul produce cortizol, hormonul care reglează reacțiile corpului în situațiile în care te îngrijorezi. Cortizolul în doze mici este foarte util pentru autoreglarea organismului, dar dacă există un stres constant și o producție continuă de cortizol aspectul pielii va fi afectat negativ”
, explică dr. Charlotte Ferguson, dermatolog.
Cortizolul, numit adesea „hormonul stresului”, este asociat cu un risc crescut de anxietate și depresie. „În momentele stresante cortizolul mobilizează grăsimile și carbohidrații pentru a da un impuls instant de energie, dar dacă îngrijorarea devine cronică vei ajunge să nu poți dormi și pielea va avea un aspect tern, fiind predispusă la acnee, înroșire sau inflamare”, spune dr. Ferguson.

 
Iată ce efecte secundare poate avea sănătatea mintală asupra pielii:

 
1. Acneea

Îți amintești cum era atunci când te trezeai cu un coș dureros exact înainte să pleci la școală? Dacă ai păți același lucru și la vârsta adultă? În cazul în care te confrunți cu leziuni acneice dificil de tratat poate fi vorba despre un efect al stresului. „Acneea este provocată de o inflamație. Stresul și anxietatea cauzează o stare de inflamație cronică la nivelul întregului organism, stimulând glandele sebacee. Calitatea sebumului va fi modificată, devenind mult mai vâscos și provocând acumularea celulelor moarte și astuparea porilor. De asemenea, este favorizată proliferarea bacteriilor și de aici nu este decât un pas până la apariția primului coș”
, potrivit dr. Ferguson.

 
2. Rozaceea, eczema și psoriazisul

Pielea ta are un aspect atât de neplăcut încât ai ajuns să-ți petreci ziua gândindu-te la noi metode pentru a o camufla? Cortizolul afectează capacitatea pielii de a produce acid hialuronic, hidratantul natural al corpului. Această uscare combinată cu inflamarea poate cauza apariția eczemei, a psoriazisului sau a rozaceei. Toate aceste afecțiuni se manifestă inițial printr-un aspect foarte uscat al pielii, senzație de mâncărime și descuamare. 
„De exemplu, șocul resimțit în urma încheierii unei relații poate crea rozacee severă dacă sentimentele de anxietate, depresie sau tristețe nu sunt gestionate cu ajutorul unui terapeut. Refacerea echilibrului emoțional va restabili și echilibrul pielii”, spune dr. Ferguson.

 
3. Îmbătrânirea prematură

Stresul poate accelera apariția ridurilor sau le poate agrava pe cele existente. Potrivit specialiștilor, cortizolul poate adânci ridurile și are un impact negativ adupra pigmentului uniform al pielii, precum și asupra fermității. Dacă ai deja o dietă sănătoasă, te hidratezi corespunzător și folosești creme hidratante, dar pielea are un aspect tern și ridurile sunt foarte vizibile este posibil ca stresul să fie cauza reală. 
Dacă stresul îți afectează pielea este indicat să iei măsuri imediat pentru a te relaxa. Nu este foarte simplu, dar dorința de a avea din nou un ten fin și catifelat te poate motiva. Încearcă meditația, plimbările în aer liber, gătitul, pictura, dansul sau cărțile de colorat. Fă cât mai multe excursii de weekend, schimbă peisajul, ieși în oraș cu prietenii și râzi mai des.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro