4 obiceiuri de pe rețelele de socializare care indică depresie
Este cunoscut faptul că există o legătură între site-urile de socializare și apariția sau accentuarea problemelor de sănătate mintală.
O cauză majoră este aceea că rețelele de socializare pot accentua simptomele anxietății sau depresiei. Dar în cadrul unui nou studiu s-a investigat în profunzime aceată legătură, iar cercetătorii au descoperit că unele obiceiuri de pe social media au o legătură directă cu depresia.
Cercetătorii de la Univestitatea din Texas, Statele Unite, au analizat comportamenul a 500 de studenți care foloseau frecvent rețele precum Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat. De asemenea, participanții au răspuns la întrebări referitoarea la starea lor psihologică și dacă s-au confruntat cu tulburări depresive majore.
Oamenii de știință au descoperit că cei care prezentau semne de depresie erau mult mai predispuși să aibă patru obiceiuri asemănătoare pe rețelele de socializare:
- Folosesc rețelele de socializare pentru a se compara cu cei pe care îi consideră "mai buni" decât ei.
- De obicei, folosesc rețelele de socializare până la punctul în care devine o dependență. Pentru a determina acest lucru, cercetătorii au folosit un chestionar care includea întrebări precum "Ai încercat fără succes să reduci timpul petrecut pe rețelele de socializare?" sau "Folosești rețelele de socializare atât de mult încât îți afectează slujba/studiile?", la care repondenții cu tendință depresivă au răspuns afirmativ.
- S-au simțit afectați atunci când cineva i-a tăguit pe un site de socializare într-o fotografie care nu îi avantaja.
- Postează rar fotografii în care apar ei alături de alte persoane.
Motivul pentru care oamenii cu depresie postează rar sau deloc fotografii în care apar alături de alte persoane este acela că persoanele depresive au tendința de a se izola de ceilalți, sunt de părere autorii studiului, potrivit goodhousekeeping.com.
Iar obiceiul de a se compara pe sine negativ cu ceilalți este cauzat de faptul că persoanele depresive nu reușesc să recunoască faptul că oamenii afișează pe rețelele de socializare o imagine a lor îmbunătățită și nu imaginea lor reală.
Studiul, care nu a fost publicat oficial, dar a fost prezentat în cadrul unei întâlniri anuale de specialitate desfășurate la San Francisco, oferă un indiciu important asupra tiparelor comportamentale urmate de cei care se confruntă cu depresia.
De asemenea, cercetătorii mai spun că aceste descoperiri sunt importante pentru depistarea depresiei în cazul persoanelor apropiate. "Oamenii pot căuta aceste obiceiuri dacă sunt îngrijorați că cineva aproapiat ar putea suferi de depresie", declară psihologul Anthony Robinson, autorul studiului.