18 moduri prin care poți scăpa de singurătate
Marea ironie a vremurilor pe care le trăim este că, pe măsură ce devenim din ce în ce mai „conectați” – pe rețelele de socializare, apeluri video și mesagerie – ne simțim, totuși, din ce în ce mai singuri. Și chiar dacă putem folosi tehnologia pentru a ne menține tot timpul în legătură cu ceilalți, exact acest lucru ne poate adânci sentimentul de singurătate.
După ce a petrecut ultimul an cercetând și scriind la noua sa carte, “Outsmart Your Smartphone: Conscious Tech Habits for Finding Happiness, Balance, and Connection IRL”, profesor doctor Tchiki Davis spune că oamenii se simt tot mai singuri, deși sunt conectați pe rețelele de socializare.
Iată 18 strategii prin care poți depăși singurătatea
1. Fii bun cu tine însuți
În momentele dificile, este esențial să exersezi... bunătatea de sine. A da vina pe noi înșine atunci când ne simțim singuri nu este de ajutor. Așa că ai grijă de tine și, în general, acordă-ți o pauză. Poate că o plimbare în natură sau o zi la spa poate fi de ajutor pentru a te simți bine cu tine însuți.
2. Trăiește intens momentul prezent
Când te simți bine în legătură cu ceva, împărtășește acest lucru și altora, imediat, și nu mă refer la a „distribui” prin postare pe rețelele tale de socializare. Poți împărtăși vestea sunând sau trimițând mesaje unui prieten sau discută cu colegii de muncă.
Împărtășind satisfacțiile personale creezi mici momente de bucurie și conexiune cu ceilalți care te pot ajuta să depășești singurătatea.
3. Conectează-te în viața reală
Conectarea în viața reală poate să nu fie la fel de ușoară ca odinioară. De multe ori, ne folosim în mod implicit smartphone-urile – este mai ușor, iar acum este și acceptat cultural acest lucru. Dar ne putem reduce singurătatea dacă construim conexiuni mai puternice în persoană. Facem acest lucru privind oamenii în ochi, ascultând, fiind atenți și alegând să nu fim distrași de telefoanele noastre sau de alte tehnologii.
4. Gândește-te cum îți petreci timpul liber
Când ne simțim singuri, uneori vrem doar să ne retragem într-un colț și să ne ascundem. Alteori, lista noastră nesfârșită de lucruri de făcut ne poate lăsa prea epuizați pentru a ieși și a socializa. Dar a alege să rămânem singuri în fiecare seară cu telefoanele noastre, să ne uităm la Netflix sau să navigăm pe Facebook ne poate bloca, cu adevărat, în singurătate. Ne-am creat o viață care ne lipsește de o conexiune socială semnificativă și singura modalitate de a ieși din ea este să începem să trăim diferit.
Dacă, în schimb, ne folosim singurătatea pentru a ne motiva să ajungem la oameni, atunci ne putem consolida relațiile. Optând pentru a face față singurătății noastre căutând sprijin social, creăm mai multe momente de socializare cu oamenii din viața noastră care contează pentru noi, ceea ce de obicei ne reduce singurătatea.
5. Faceți mai multe lucruri cu oamenii
Implicarea în interacțiuni sociale față în față tinde să ne îmbunătățească starea de spirit și să reducă depresia. Activitățile care implică alte persoane, cum ar fi participarea la slujbe religioase sau practicarea unui sport, sunt, de asemenea, menite să aibă efecte pozitive asupra sănătății noastre mintale. Așa că găsește modalități de a fi mai mult în preajma oamenilor.
6. Vorbește cu străinii
Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că până și interacțiunile, aparent banale, cu străinii, cum ar fi discuția cu un chelner sau casierul magazinului din care facem cumpărături, pot fi capabile să țină la distanță singurătatea, ajutându-ne să ne simțim mai conectați social. Așa că adresați-vă altor ființe umane pentru a le saluta, a le întreba cum sunt sau a discuta despre orice aveți în minte. Aceste mici acte pot face o mare diferență și vă pot ajuta să reduceți sentimentele de singurătate.
7. Fii activ online
În loc să navighezi pasiv pe net sau pe rețelele de socializare, dacă vrei să intri online, optează pentru a face ceva care implică participarea activă a altor persoane. De exemplu, puteți juca jocuri cu alții, puteți discuta despre ceva de care vă pasă, puteți oferi sfaturi pe un forum sau să aveți un apel video cu un prieten. Cu cât interacționați mai mult cu ceilalți, în timp ce sunteți online, cu atât este mai probabil să vă simțiți mai conectat.
8. Distribuie conținut online real
Postăm online despre lucruri interesante pe care le-am făcut, mesele frumoase pe care le-am mâncat sau o petrecere distractivă la care am fost - toate lucruri pe care de fapt nu le-am împărtășit persoanelor care ne văd postările.
În loc să postezi despre lucruri pe care le-ai făcut, revendică cuvântul „distribuiți” pentru ceea ce este cu adevărat semnificativ – a oferi altcuiva o mică sau mare parte din ceea ce este al tău. Puteți împărtăși sfaturi, cuvinte de sprijin sau chiar empatie, toate de pe smartphone-ul tău. Ca rezultat, persoanele aflate în conexiune cu tine vor deveni, probabil, mai amabile și te vor susține mai mult.
9. Nu te mai concentra atât de mult asupra ta
Este aproape inevitabil în lumea noastră modernă, înnebunită de tehnologie, să începem să credem că nu avem suficient. Deseori vedem online imagini false sau nerealiste — modele photoshop-ate pentru a avea talii și abdomene perfecte — și ne simțim invidioși. Ca urmare, devenim din ce în ce mai concentrați asupra modului în care arătăm și a senzației că nu ne putem măsura cu alții.
În loc să te concentrezi pe ceea ce poți obține, concentrează-te pe ceea ce poți oferi. Ai putea vinde tricouri online pentru a strânge bani pentru o cauză umanitară. Ai putea să le ceri prietenilor să doneze unei organizații caritabile de ziua ta. Dăruind celorlalți, te concentrezi pe tine și faci bine în același timp, ajutându-te să te simți mai conectat și mai puțin singur.
10. Oprește-ți gândurile negative
S-ar putea să ne gândim în mod repetat la ce am fi putut face diferit pentru a ne împiedica să ne simțim atât de singuri. Analizăm evenimentele sau oamenii sau cauzele și credem, în mod eronat, că dacă ne gândim din nou la singurătatea noastră, acest lucru ne va ajuta să o rezolvăm. Din păcate, nu ne ajută la nimic să fim prinși în gândurile noastre în loc să facem acțiunile de care avem nevoie pentru a ne simți mai bine.
Pentru a pune capăt acestor cicluri de gânduri negative, trebuie să luăm măsuri – să facem ceva diferit care să oprească aceste gânduri și să ne schimbe experiența cu lumea. De exemplu, dacă mă simt singur, voi merge la sală sau voi programa prânzul cu prietenii pentru următoarele zile. Și aceste lucruri chiar te ajută!
11. Generează un sentiment de uimire
Uimirea (ca atunci când asistăm la nașterea unui nou copil sau vedem un munte maiestuos) face ca timpul să pară că s-a oprit și ne ajută să fim mai deschiși la conectare. Ceva despre a ne simți mici în contextul unei lumi mari pare să ne ajute să ne vedem pe noi înșine ca parte a unui întreg, ceea ce ne poate ajuta să ne simțim mai puțin singuri. Așadar, expune-te la ceva care creează uimire, cum ar fi peisaje, experiențe noi sau alimente noi.
12. Cheltuiește bani pe experiențe
Dacă ne cheltuim toți banii pe lucruri, nu vom avea bani ca să cheltuim bani pe experiențe cu alții. Și se dovedește că a cheltui bani pe experiențe este mult mai bine pentru sănătatea noastră mintală. Așa că fii creativ și gândește-te la ce vrei să faci cu ceilalți.
De exemplu, ai putea merge într-o excursie în care să faci canotaj, să mergi la o degustare de vinuri, să planifici o petrecere pe plajă sau să găzduiești o seară de artă și meșteșuguri. Apelează la activități de grup care te-ar putea face să te simți mai puțin singur.
13. Fii atent la lucrurile care contează
Cum ne așteptăm să ne îmbunătățim singurătatea când nu știm ce o cauzează? Este greu. Așa că este util să începi să acorzi atenție momentului prezent. Care sunt experiențele care te fac să te simți singur? Și care sunt experiențele care te fac să te simți conectat sau ca și cum ai aparține unui grup? Identificarea acestor momente te poate ajuta să reduci singurătatea, deoarece îți poți limita angajamentul în activități care te fac să te simți singur și te ajută să-ți sporești implicarea în activități care te fac să te simți conectat.
14. Crează-ți o schiță cu obiectivele tale
Fă-ți un plan.Ține un vision board lipit pe biroul tău pentru a-ți aminti obiectivele tale. O mare parte din el trebuie să se refere la conectare - construirea unei comunități, crearea de rețele, petrecerea timpului cu familia și altele asemenea. Uneori îți va fi dificil să te ții de plan, dar acest vision board te ajută și îți amintește ce priorități ai pentru a combate singurătatea.
15. Ai grijă să întreții prieteniile
Uneori, putem ajunge să ne simțim singuri, chiar dacă suntem conectați cu mulți oameni. Prin urmare, poate fi util să contactezi acești oameni și să programezi întâlniri cu ei.
Încearcă să programezi cel puțin o oră de socializare pe săptămână - o întâlnire la o cafea sau la un prânz. Așa se reaprind vechile prietenii.
16. Alătură-te unui grup online de oameni cu idei similare cu ale tale
Acum puteți găsi persoane online cu aproape orice interes - de exemplu, politică, gătit sau sport. Alăturarea unuia dintre aceste grupuri orientate spre o misiune poate fi o modalitate de a te simți mai conectat cu ceilalți, chiar și atunci când nu ai acces la interacțiuni față în față. S-ar putea să cunoști oameni noi sau să-ți faci prieteni pe viață. Poți chiar să încerci câteva grupuri pentru a vedea care dintre ele ți se potrivesc cel mai bine și pentru a-ți reduce cel mai mult singurătatea.
17. Fă voluntariat, de la distanță sau în viața reală
Pentru unii dintre noi, este greu să găsim oameni cu care să petrecem timpul, cu care să ne conectăm. Așa că trebuie să găsim oameni noi. O modalitate de a face acest lucru este să te oferi voluntar pentru o cauză, fie de la distanță, fie în orașul tău. Doar asigură-te că lucrezi cu alții. Lucrul la o problemă importantă, alături de alții, te poate ajuta să reduci singurătatea.
18. Fii drăguț cu tine însuți
Este important să exersezi autocompasiunea atunci când eșuezi cu unele lucruri. Ține minte, toată lumea eșuează și nu este nevoie să fii prea aspră cu tine, să te simți vinovat sau să lași garda jos și să abandonezi. Acest tip de atitudine nu te va ajuta să-ți reduci singurătatea, nici pe moment, nici în viitor.