Mihai Albu: 5 tendinţe din 2011 în designul pantofilor
Modă · Designeri romani / De Ileana Voicu Ghinea, 20.03.2011

Artistul prezintă secretele sezonului primăvară-vară. "Tendinţele internaţionale transmise de marile case de modă sunt multe, pe mine mai puţin mă interesează ce au lansat şi propus casele de modă de dincolo, pentru că în spatele fiecărui brand mondial există designeri, care, în funcţie de conceptul lor artistic, concep anumite modele şi anumite tendinţe.

Artistul ne prezintă secretele sezonului primăvară-vară. "Tendinţele internaţionale transmise de marile case de modă sunt multe, pe mine mai puţin mă interesează ce au lansat şi propus casele de modă de dincolo, pentru că în spatele fiecărui brand mondial există designeri, care, în funcţie de conceptul lor artistic, concep anumite modele şi anumite tendinţe. Unele mai spectaculoase, altele duse la extrem, sau altele care au linii perfect normale, însă datorită brand-ului din spate, ele urcă foarte mult în notorietate, în popularitate şi în interes internaţional".


Mihai Albu are pentru fiecare colecţie în parte propria viziune asupra modei şi, dacă-i urmăreşti evoluţia, vei observa că nimic din ce face el nu se potriveşte cu ce fac alţii, fie ei şi creatori de modă de peste hotare. "Din punctul meu de vedere toate tendinţele din acest sezon duc spre linii foarte clare, foarte riguroase, care se dezvoltă foarte mult pe verticală".

Stiluri arhitecturale


Relansarea pe verticală şi compunerea de volume sunt principalele arme ale designerului.  "Putem observa clar că nu mai este o formă cursivă şi o formă foarte compactă, ci există foarte multă suprapuneri, juxtapuneri şi intersecţii. Eu am dezvoltat tocmai această linie arhitecturală, care promovează intersecţii, alăturări neobişnuite de materiale, alăturări de elemente decorative şi detalii în zone surpriză, în zonele neconvenţionale. Vorbesc aici de apariţia detaliilor pe toc, pe talpă, în platformă..."




Detaliile fac diferenţa


Colecţia pe care o propune Mihai Albu pentru sezonul primăvară-vară 2011 se numeşte sugestiv Techo Preludique şi este un conglomerat de detalii, bine alese şi inteligent combinate. "O parte dintre aceste detalii pe care le-am creat pentru colecţia de podium pot fi folosite şi în colecţia de magazin, la o scară mult mai mică, însă. Uneori un element, alteori două, alteori acelaşi elemente şi pe toc şi pe talpă, acestea sunt însă decizii care se iau în funcţie de momentul în care va fi purtată piesa respectivă"
, explică el.



Platformă şi platoul la mare căutare


Ceea ce pare astăzi o încălţăminte extrem de incomodă din cauza înălţimii este, de fapt, o încălţăminte care s-ar putea preta foarte uşor şi pentru zi. Acest lucru ne este explicat chiar de Mihai Albu. "O platformă de 2 cm, poate să ducă un toc la o înălţime de 12, 13 cm, dar este una foarte comodă, chiar dacă în mod normal acest lucru nu ar fi posibil. Aceasta să zicem că este transformarea ultimilor ani, înainte se purtau tocurile cu talpa subţire, acum această platformă păstrează înălţimea şi măreşte gradul de comoditate". Designerul nu uită să facă referire şi la vestiţii balerini, pretabili pentru zi, piese care nu-i plac în mod deosebit, dar pe care le recomandă datorită faptului că sunt extrem de comozi.
"Balerinul este o încălţăminte comercială, care se poate adapta oricărei ţinute, însă continuu să cred că un toc de 2, 3 cm n-ar strica. Chiar acel toc tip bărbătesc, pe tot călcâiul. Ca să spun un secret, eu lucrez în acest moment la o colecţie de sandale fără toc. Culmea este că merg şi pentru seară, dar sunt şi modele pentru zi".



Culorile simple şi fireşti


La capitolul culori, Mihai Albu merge pe nuanţele clasice, un negru, un crem, un argintiu, ştiut fiind faptul că atenţia lui este concentrată în totalitate pe aplicaţii, pe detalii, pe elementele care scot produsul din anonimat. "Mie nu-mi plac culorile foarte tari. Eu lucrez o încălţăminte ceva mai elegantă, mai de ocazie, de seară, atunci când nu atragi atenţia prin culoare, ci printr-o textură de hologramă, o structură cameleonică, cu diverse nuanţe, dar nu neapărat o culoarea tare".



Genţile mari ziua, plicurile seara


Un lucru extrem de important, în afară de mărimea genţilor în funcţie de eveniment, este faptul că acum nu mai este obligatoriu ca geanta să fie din aceelaşi set cu pantoful. Evident că se vor păstra aceleaşi linii şi caracteristici, însă ele nu trebuie să mai fie set. Dacă vorbeam de mărimi, Mihai Albu ne explică exact cum stau lucrurile: "Pentru seară merg plicurile miniatură, dar şi genţile puţin mai mari sau clutch-urile. Important este ca poşeta aleasă să dea impresia de bijuterie. Pentru zona de zi avem genţi mari, cu mânere supradimensionate sau cu mânere împletite. Aceasta este o tendinţă pe care încerc să o impun în acest sezon: mânerul mai lucrat decât geanta", conchide designerul.

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro