Colectia toamna iarna YSL, o demonstratie de geometrie

Colectii / De Roxana Luca, 18.08.2008

S-au implinit doua luni de cand Yves Saint Laurent si-a luat la revedere de la aceasta lume, marele creator decedand pe 1 iunie 2008, la Paris, la varsta de 71 de ani.

S-au implinit doua luni de cand Yves Saint Laurent si-a luat la revedere de la aceasta lume, marele creator decedand pe 1 iunie 2008, la Paris, la varsta de 71 de ani. Fara a stii, femeile din lumea intreaga ii datoreaza acestui creator genul costumului taior-pantalon si pe cel al smokingului.

Casa YSL este in prezent condusa de Stefano Pilati. Primele trei sezoane ale lui Stefano Pilati, ca director artistic al casei Yves Saint Laurent, au fost marcante, ele reprezentand de fapt o noua aventura a unui tanar designer, plin de entuziasm si originalitate. Se pare ca aventura sa de creatie se afla pe un drum bun. Pentru toamna - iarna 2008-2009, Stefano Pilati propune taiorul drag lui YSL intr-un design care are influente ale anilor '80 si care odinioara era considerat aproape futurist. Taiorul in culori neutre, cu linii masculine si croiala sobra domina ultima colectie a casei YSL. Tinutele par voluminoase prin amploarea umerilor, de cele mai multe ori patrati.
Nu exista exuberante prea mari in aceasta colectie, singura surpriza fiind rochia galbena. Pantalonii sunt largi sau tip creion avand partea dinspre solduri mult mai lata decat cea a gleznelor. Jachetele si sacourile nu au guler, fiind incheiate in nasturi, incadrandu-se intr-un pret a porter veritabil.

Pilati se infrateste cu experimentalul pentru a schita o proportie care la alti confrati, Prada, Balenciaga, Jil Sander, tinde sa se desprinda din romantism. Manechinele poarta peruci scurte si cu parul intins. Toate sunt negre, la fel ca buzele. Manechinele au fie breton care le acopera ochii, fie poarta ochelari negrii, tip banda. Ele ne transpun parca pe o alta planeta unde totul este calculat.


 Pentru a imbraca aceste femei futuriste, aproape cosmice, Stefano Pilati si-a imaginat haine cu o geometrie variabila. Pantalonii sunt largi, iar vestele croite in diagonala. Rochiile au umerii ampli, dar sunt accentuate pe talie, marcand-o.

Fetele de pe podium par a fi una si aceeasi persoana, impresie care ne-o lasa si creatiile lui Pilati la o prima privire. Aceasta colectie este deosebit de unitara. Nimic nu ii tulbura proportiile. In ceea ce priveste culorile, creatorul s-a axat pe gri, negru si pepit. Albul apare rar, iar pata de culoare o reprezinta o rochie galbena si un taior bleo sidefat. Materialele folosite sunt tuedul si fedrul.


"Am vrut tot timpul sa fiu de folos femeilor. Mi-am dorit sa le insotesc in aceasta mare miscare de eliberare pe care au cunsocut-o in secolul trecut", spunea Yves Saint Laurent in momentul in care si-a luat la revdere de la lumea haute couture. Asta se intampla in urma cu sase ani.

Dupa ce a urmat timp de trei luni de zile cursurile de desen la camera sindicala a croitorilor din Paris, YSL s-a angajat ca prim asistent al lui Christian Dior, in 1955. Doi ani mai tarziu, dupa moartea maiestrului sau, tanarul in varsta de doar 20 de ani preia conducerea casei Dior, fiind directorul artistic al acesteia.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro