44
Cristalele de Bohemia: de la arta manufacturarii sticlei la pretiozitatea bijuteriilor! 
Modă · Accesorii / 09.06.2015

Cand spui Bohemia, spui cristal! In aceasta regiune a Cehiei s-a nascut cristalul pur si veritabil care continua sa se fabrice si azi continuand o traditie de sute de ani, luand forme neasteptate: de la obiecte functionale sau de decor, pana la bijuterii stralucitoare! De-a lungul timpului, cristalul a fost considerat o “expresie” a onoarei si spiritului nobil, transparenta naturala fenomenul de reflexie a luminii avand un efect hipnotizant asupra privitorului.

Denumirea de cristal vine din Grecia antica, fiind un cuvant ce denumeste o piatra similara ca aspect, puritate si stralucire cu gheata. Ce diferentiaza un cristal de o simpla bucata de sticla? Acesta trebuie sa fie perfect transparent, nu doar translucent, cu alte cuvinte orice urma de galben sau de verde este clasificata in industrie ca impuritate. Mai departe, proprietatile optice ale cristalului sunt amplificate prin precizia taierii si a finisarii pentru a creste stralucirea naturala si puritatea. Procesul de racire a sticlei lichide, in care tehnologia se impleteste cu maestria si arta (pentru a evita aparitia bulelor de aer, a zgarieturilor fine si a altor defecte) este ceea ce diferentiaza un cristal fin, de calitate niste simple bucati de sticla!


Desi industria sticlariei dateaza din secolul al XIV-lea, primele inovatii importante in domeniu au avut loc abia la inceputul secolului al XVI-lea. La inceputul secolului al XVII-lea, productia de cristal si sticla se muta catre nord, in inima Bohemia. Aici, maestrii cehi au realizat schimbari fundamentale in compozitia cristalelor si au facut posibila taierea cu precizie a acestora si gravarea lor.

In 1376 a fost aprins in Bohemia de Nord primul cuptor de prelucrare a sticlei, in Vysoké nad Jizerou. In 1548, in Mseno nad Nisou a fost fondat primul atelier de prelucrare a sticlei, unde s-au reunit cei mai buni mestesugari din zona. In 1711 fratii Fischer din Turnov au venit in Jablonec aducand cu ei secretul prelucrarii si taierii sticlei, astfel luand nastere traditia cristalului cehesc. Arta prelucrarii si finisarii sticlei a continuat sa fie rafinata, iar in 1724 o fabrica specializata doar in productia si exportul de candelabre a fost infiintata langa Kamenický Šenov. Primele insemnari documentare ale exporturilor candelabrelor cehe dateaza din 1725 cand mestesugarii cehi au fost insarcinati sa lumineze palatele lui Ludovic al XV-lea de la Versailles si Fontainebleau. Si cum vestea despre frumusetea si eleganta candelabrelor cehesti s-a raspandit rapid, in scurt timp palatele Sultanului Osman al III-lea si al Tarinei Elisabeta au fost si ele impodobite cu cristale de Bohemia. Cu ocazia incoronarii Imparatesei Maria Tereza in 1743, artistilor cehi li s-a cerut sa creeze o noua forma de candelabru, model ce in curand a devenit ravnit in randurile monarhiei Habsburgice, dar si in randul aristocratiei. Candelabrul tip Maria Tereza sta astazi la baza multor corpuri clasice de iluminat cu cristal care sunt in continuare fabricate de Preciosa si de alte companii din intreaga lume. In 1760 primii comercianti straini au vizitat orasul Jablonec nad Nisou aflandu-se atat in cautarea produselor decorative destinate palatelor vremii cat si in cautarea bijuteriilor. Si, din acest moment, cristalul din Bohemia a inceput cu adevarat sa cucereasca lumea.


Un moment de cumpana are loc dupa Primul Razboi Mondial, in urma caruia suprevietuiesc numai 7 ateliere de manufactura a sticlei in Bohemia. Trecuti prin ororile conflagratiei, cele sapte manufacturi decid sa isi uneasca fortele pentru a putea reda lumii frumusetea cristalelor. Azi, acest grup este reunit sub brand-ul Preciosa al carui sediu central este in Jablonec nad Nisou, Cehia si care are reprezentante comerciale in Statele Unite ale Americii, Canada, Hong Kong, China, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Singapore si Marea Britanie, dar si in Romania. Preciosa este un nume derivat din cuvintele spaniole “precioso” (pretios) sau “piedras preciosas” (pietre pretioase) care au fost “adoptate” de companie in 1948.  


Aniversand un an de existenta de piata romaneasca, concept store-ul Preciosa, situat la etajul 1 al Baneasa Shopping City, reuneste o selectie ampla de bijuterii elegante (cercei, inele, coliere, pandantive, bratari, accesorii pentru mirese disponibile si pe www.mazza.ro), accesorii dedicate barbatilor, obiecte decorative ce pot deveni cadourile ideale pentru o zi de nastere, o cununie civila, o nunta, un botez sau un simplu prilej de rasfat.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro