Știai că poți rămâne însărcinată chiar dacă ești deja gravidă?
Mama și copilul · Sarcină / 11.03.2017

Grijile pe care le ai când urmează să devii mămică sunt într-un număr destul de mare, mai ales dacă nu ai mai fost însărcinată în prealabil. Însă știai că poți rămâne însărcinată chiar dacă ești deja gravidă?

Care sunt cauzele care pot duce la apariția unei noi sarcini chiar dacă ești deja însărcinată?


Există posibilitatea să apară a doua fertilizare în momentul în care o sarcină deja progresează. Această condiție de super-sarcină este întâlnită foarte des în cazul mamiferelor, inclusiv la pisici și au fost raportate doar câteva studii de caz în ceea ce-i privește pe oameni.

Un studiu francez, publicat în 2008 în Jurnalul European de Obstetrică & Ginecologie și Biologie Reproductivă a dezvăluit că o trecere în revistă a literaturii științifice i-a ajutat pe specialișii care au realizat cercetarea să descopere mai puțin de 10 cazuri în acest domeniu. Super-sarcina este definită prin fertilizarea și implantarea unui al doilea ovocit într-un uter care deja conține produsul unei concepții anterioare, conform raportului. În acest caz, fiecare fetus are un sac amniotic separat. Diferența dimensiunii acestor saci amniotici este evidentă în primul trimestru de sarcină și continuă să fie relevantă, astfel încât medicul își poate da seama cu ușurință dacă este vorba de acestă condiție.

În mod obișnuit, eliberarea de ovule încetează odată ce o femeie este însărcinată, iar schimbările hormonale și fizice datorate sarcinii acționează împreună pentru a preveni o altă concepție. Pentru ca super-sarcina să apară, ovarele ar trebui să elibereze în continuare ovule în timpul sarcinii în curs de desfășurare. Iar materialul seminal ar trebui să reușească să treacă de colul uterin blocat al unei femei însărcinate. De asemenea, ovulul nou fertilizat ar trebui să poată să se atașeze la peretele uterin deja ocupat de prima sarcină. În cazul în care a doua sarcină apare mai târziu, există riscul apariției unei nașteri premature riscante. Chiar dacă bebelușii sunt concepuți în momente diferite de timp, din păcate, aceștia trebuie să fie născuți în același timp. 

Înainte de a fugi îngrijorată la doctor, ar trebui să te gândești că această problemă a avut o incidență foarte scăzută de-a lungul timpului și că acele consultații periodice la medicul tău au scopul de a descoperi toate aceste neregularități. În plus, a fost notat un caz din Arkansas, din 2009, în care ambii copii s-au născut sănătoși prin cezariană, deși au fost concepuți la o diferență mai mare de două săptămâni.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro