Problema post-natală despre care nu vorbește nimeni: diastaza abdominală
Dacă nu ai avut niciodată copii, este ușor să presupui că abdomenul tău va reveni la normal după naștere, dacă urmezi o dietă sănătoasă și un program intens de exerciții.
La urma urmei, multe femei nasc copii și, în cele din urmă, reușesc să revină la corpul lor de dinainte de sarcină. Cel puțin așa pare din exteriorul problemei. Dar cele mai multe mame știu că acest lucru nu se aplică în majoritatea cazurilor. Ce este diastaza abdominală și cum le afectează pe noile mămici?Ce este diastaza abdominală și ce ar trebui să știe fiecare mămică?
Chiar și femeile care s-au îngrășat foarte puțin în timpul sarcinii au parte de o burtică lăsată care persistă mult timp după ce restul greutății corpului a scăzut. Este vorba despre o afecțiune care se numește diastază abdominală și are loc atunci când benzile paralele ale mușchilor abdominali se separă în porțiunea în care se întâlnesc, pentru a permite copilului să crească în interiorul uterului. Această problemă post-natală apare la două treimi din femeile însărcinate.
Diastaza abdominală te poate lăsa cu mai mult decât acea burtică enervantă după sarcină. Pe lângă aceasta, poate declanșa dureri de spate sau imposibilitatea de a ține urina în vezică.
Ce cauzează diastaza abdominală?
Este destul de evident de ce apare diastaza abdominală în timpul sarcinii. Nu ai foarte mult spațiu în abdomen pentru a ține un fetus în creștere, iar copilul poate pune o presiune foarte mare pe burtă, încât mușchii ajung pur și simplu să nu își mai poată menține forma. Ceea ce nu pot prevedea medicii este cine va dezvolta această afecțiune. Există câteva lucruri care pot să sporească riscul. Ridicarea greutăților mari, mușchii slabi de dinainte de sarcină, un trunchi mai scurt, sarcinile multiple sunt doar câteva dintre lucrurile care pot crește riscul apariției diastazei abdominale. Chiar și dacă ai peste 35 de ani atunci când ești însărcinată poți fi supusă unui risc mai mare.
Nu poți face foarte multe lucruri pentru a preveni diastaza abdominală, dar poți întări mușchii înainte de a rămâne însărcinată, precum și în stadiile timpurii ale sarcinii. De asemenea, este important să eviți ridicarea greutăților mari, care oricum nu este recomandată în timpul sarcinii.
Cum se tratează diastaza abdominală?
În cazul unor femei norocoase, diastaza abdominală dispare singură, potrivit lui Christine Greves, medic ginecolog. Dar alteori, anumite exerciții și chiar și operațiile sunt necesare pentru a ajuta la închiderea separării abdominale.
Diastaza abdominală este tratată cel mai bine după naștere, atunci când burta este mai plată, iar tratamentul include în mare parte exerciții care îți lucrează mușchii. Însă este recomandat să eviți stresarea mușchilor rectus abdominus și mușchii abdominali transversali, care sunt reprezentați de un strat de mușchi din partea din față și lateralele peretelui abdominal. Există, de asemenea, tehnici de terapie manuală, care te pot ajuta să descompui țesutul conjunctiv din abdomenul tău, pentru a reveni la poziția lor anterioară.
Nu în ultimul rând, este important să găsești un terapeut fizic care să fie specializat în sănătatea femeilor. Acesta te poate ajuta să creezi un plan potrivit pentru tine și îți poate indica ce exerciții ar trebui să eviți. Dar, din păcate, acest lucru nu este suficient uneori. Pentru unele femei, pot fi suficiente exercițiile și terapia fizică. În cazul altora, poate fi necesară o reparație chirurgicală.
Dacă ești de părere că suferi din cauza acestei afecțiuni, nu încerca să o tratezi singură. Anumite exerciții, cum ar fi abdomenele, pot chiar să îți înrăutățească situația, așa că este recomandat să discuți cu medicul tău. Acesta îți poate face un plan de tratament sau te poate îndruma către un terapeut fizic care să te ajute să scapi de această problemă post-natală atât de des întâlnită.