Diferențe între operația cezariană planificată și cea în urgență
Înainte de a lua o decizie cu privire la naștere, informează-te! Dr. Erna Stoian – medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV ne explică pe larg care sunt diferențele între o cezariană planificată și una în urgență.
Operația cezariană este o intervenție chirurgicală majoră. În timpul operației cezariene, fătul este extras printr-o incizie la nivelul abdomenului matern.
Există două tipuri de operație cezariană:
1. Operația cezariană programată
2. Operația cezariană de urgență
Studiile arată că multe dintre complicațiile materne și fetale sunt diminuate dacă operația cezariană este planificată și nu făcută în urgență.
În general, operația cezariană în urgență se decide atunci când apar complicații în timpul travaliului ca prolabare de cordon, episoade de hipoxie fetală, ruptură uterină datorată unei cezariene anterioare, hipertensiune arterială. Din momentul deciziei de efectuare a operației cezariene până la extragerea fătului trebuie să nu treacă 30 min. Complicațiile postoperatorii, ca infecțiile, introperatorii ca lezarea organelor vecine sunt mai frecvente în cazul operației cezariene de urgență. Scorul APGAR al nou născutului după operație cezariană de urgență este mai mic.
Există și cazuri când se știe dinainte că nașterea va fi prin operație cezariană, dar nu se fixează dinainte data nașterii, ci se așteaptă apariția primelor semne de declanșare a travaliului – operația cezariană la cald. Studiile arată că bebelușii născuți prin cezariană la cald sunt mai bine pregătiți pentru viață exterioară, respiră mai bine, au scor APGAR mai mare. Totuși pentru mamă asta poate însemna lipsă planificării, posibilitatea unei anestezii generale în loc de cea locoregională, un stres psihic și emoțional mai mare, suportarea durerilor provocate de contracțiile uterine o perioadă de timp.
Alegerea tipului de naștere trebuie făcută de fiecare gravidă împreună cu medicul ginecolog, cântărind în fiecare caz riscurile și beneficiile fiecărui tip de naștere.
Dr Erna Stoian – medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV