Cât de periculoasă este radiografia în timpul sarcinii?
Sarcina este perioada în care trebuie să ai grijă de tine și de copilul care nu s-a născut încă.
Multe lucruri sunt deosebit de importante în timpul sarcinii, cum ar fi alimentația corectă, evitarea țigărilor și a alcoolului, dar și atenția dedicată medicamentelor pe care le iei. Radiografiile și alte proceduri medicale care implică radiații în zona abdominală necesită atenție suplimentară în timpul sarcinii. Iată cât de periculoasă este radiografia în timpul sarcinii!
Radiografia în timp sarcinii. Ce ar trebui să știi despre acest subiect?
Probabil că nu vei avea nevoie niciodată de o radiografie abdominală în timpul sarcinii. Dar în unele situații, din cauza unei afecțiuni medicale, medicul poate crede că este nevoie de o radiografie a abdomenului. Dar nu ar trebui să îți faci griji. Riscurile pentru tine și copil sunt foarte mici, iar beneficiul de a afla mai multe despre starea ta medicală este mult mai mare. Dar chiar și riscurile mici ar trebui evitate dacă nu sunt necesare.
Poți reduce aceste riscuri spunându-i medicului dacă ești sau crezi că ai putea fi însărcinată atunci când îți recomandă o ragiografie. Dacă ești însărcinată, medicul poate decide dacă este mai bine să excludeți radiografia, să o amânați sau să o modificați pentru a reduce cantitatea de radiații. În funcție de nevoile tale medicale și de realizarea că riscul este unul foarte mic, medicul poate recomanda să faci radiografia planificată.
Ce fel de raze X pot afecta fătul?
În majoritatea examinărilor cu raze X, cum ar fi cele pentru brațe, cap, dinți sau piept - organele reproductive nu sunt expuse la fasciculul direct de radiații X. Atunci când aceste proceduri sunt realizate în mod corespunzător, nu implică niciun risc pentru făt. Cu toate acestea, razele X pe abdomen, stomac, pelvis, partea inferioară a spatelui sau rinichi pot expune copilul nenăscut la radiațiile X.
Care sunt posibilele efecte ale razelor X în timpul sarcinii?
Există un dezacord cu privire la efectele cantităților mici de radiații folosite pentru radiografie. Însă se știe că fătul este foarte sensibil la efectele radiației, anumitor medicamente, excesului de alcool și infecțiilor. Acest lucru este adevărat, deoarece celulele se împart rapid și cresc în celule și țesuturi specializate. Dacă radiațiile sau alți agenți ar provoca modificări la nivelul acestor celule, s-ar putea să existe un risc ușor crescut de malformații congenitale sau anumite afecțiuni, cum ar fi leucemia, mai târziu în viață.
Ar trebui subliniat faptul că majoritatea malformațiilor la naștere și a bolilor din copilărie apar chiar dacă mama nu este expusă vreunui agent dăunător cunoscut în timpul sarcinii. Oamenii de știință cred că ereditatea și erorile aleatorii în procesul de dezvoltare sunt responsabile pentru majoritatea acestor probleme.
Cum poți reduce riscurile?
Cel mai important, spune-i medicului dacă ești însărcinată sau crezi că ai putea fi. Acest lucru este important pentru multe decizii medicale, cum ar fi prescripțiile pentru medicamente și procedurile medicale, dar și radiografiile. Acest lucru este valabil chiar și în primele săptămâni de sarcină. Ocazional, femeile pot confunda simptomele sarcinii cu simptomele unei afecțiuni. Dacă ai oricare dintre simptomele de sarcină - greață, vărsături, oboseală, sensibilitate a sânilor - ia în considerare o posibilă sarcină și discută cu medicul. Este posibil să fie nevoie să faci un test de sarcină.
De fiecare dată când ți se solicită o radiografie, spune-i medicului tău despre orice radiografie similară ai făcut recent. Este posibil să nu fie nevoie să mai faci alta. Este o idee bună să ții evidența examinărilor cu raze X pe care tu și familia ta le-ați făcut, astfel încât să poți oferi informații exacte. Radiografiile ar trebui realizate numai atunci când îi vor oferi medicului informațiile necesare pentru a te trata.