Beneficiile pe care le au mamele în vârstă
Mama și copilul · Sarcină / 03.04.2017

În principiu, poți face un copil cât timp ești fertilă. Ai auzit până acum cu siguranță că dacă faci un copil în timp ce ești tânără, acesta va fi mai sănătos, tu vei fi mai sănătoasă și toată lumea e fericită.

Poate că un organism mai în vârstă afectează nivelul fertilității la unele femei, însă beneficiile pe care le au mamele în vârstă sunt, de asemenea, palpabile. Acestea au fost enumerate de către site-ul de medicină health.com.

Ce beneficii au mamele în vârstă?


1. Mamele în vârstă trăiesc mai mult


Potrivit unui studiu realizat în 2016, pe un eșantion de 28.000 de femei, persoanele care au născut primul copil după vârsta de 25 de ani, au crescut cu 11% posibilitatea de a trăi până la 90 de ani. Un studiu realizat în 2014 a mers chiar și mai departe, afirmând că femeile care au născut după vârsta de 33 de ani au crescut șansele de a trăi până la vârsta de 95 de ani cu 50%. 

2. Copiii lor sunt mai înalți și mai deștepți


Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu din 2016. Cercetătorii au folosit un eșantion de 1,5 milioane de bărbați și femei pentru a afla că persoanele cu mame mai în vârstă sunt mai apte din punct de vedere fizic, au note mai bune la școală și o înălțime mai mare decât persoanele cu mame mai tinere. Cu toate acestea, legătura de cauzalitate este incertă.

3. Au mai multă energie decât ai crede


Un studiu realizat pe un eșantion de mame care au făcut copii după vârsta de 50 de ani a constatat că acestea au un nivel de energie și funcții fizice similare cu femeile care concep un copil la vârsta de 30 de ani, respectiv 40 de ani.

4. Tendințele sunt de partea lor


În Statele Unite, vârsta mamelor a crescut de la 25 la 26 de ani din anul 2000, iar această rată de creștere a avansat chiar și mai mult în anumite state. În Suedia, 25% dintre nașteri provin de la femei în vârstă de 35 de ani sau chiar și mai mult. În Danemarca, ponderea copiilor născuți de către mamele de peste 40 ani a crescut de patru ori din anul 1985. Țările dezvoltate sunt diferite de cele în curs de dezvoltare, precum și accesul la tratamentele de fertilitate și de îngrijire a copiilor. Însă în regiunile în care această îngrijire este mai bună, pericolele la care sunt supuse mamele în vârstă dispar.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro