7 motive pentru care femeile cărora nu le place să fie însărcinate ar trebui să vorbească despre asta
În funcție de tipul de simptome resimțite în timpul celor nouă luni de sarcină, femeile pot reacționa diferit și, în unele cazuri, perioada sarcinii poate fi extrem de dificilă. Iată de ce ar trebui să vorbești deschis despre acest lucru.
Nu toate femeile se vor simți bine în timpul sarcinii. Deși se bucură că vor avea un copil, intervalul în care sunt însărcinate poate avea simptome neplăcute sau pot apărea complicații care vor transforma această perioadă într-o amintire pe care preferă să o uite. Greața foarte puternică, constipația persistentă sau hemoroizii sunt printre problemele cel mai des menționate de femeile care trec prin perioade dificile în timpul sarcinii.
Deși există impresia că sarcina este plină doar de bucurie și entuziasm, nu se întâmplă așa în toate cazurile. Potrivit specialiștilor, femeile sunt întâmpinate cu reacții ostile când vorbesc despre faptul că nu le face plăcere să fie însărcinate. Atât alte mame, cât și persoanele din jur, pot avea un răspuns cu multiple conotații negative când li se semnalează această situație. Din păcate, încă se presupune că este ceva în neregulă cu femeia în cauză sau că nu va fi o mamă potrivită dacă își exprimă sentimentele în acest mod. În plus, există și impresia că femeile însărcinate ar trebui să fie recunoscătoare pentru șansa de a avea un copil, față de cuplurile care suferă pentru că nu pot reuși acest lucru.
Cu toate acestea, psihologii consideră că este benefic să spui deschis cum te simți pentru că dacă pretinzi că totul este în regulă nu vei face decât să-ți înrăutățești starea. Nu înseamnă că nu vei fi o mamă bună, ci doar că simptomele sarcinii creează o stare de presiune și că îți este mai greu să te adaptezi la modul în care se schimbă corpul tău.
Iată de ce femeile cărora nu le place să fie însărcinate ar trebui să abordeze subiectul fără jenă:
1. Va dispărea sentimentul de singurătate sau marginalizare
Din cauza faptului că toate reclamele cultivă imaginea femeilor însărcinate fericite și mulțumite, te poți simți marginalizată dacă nu te simți deloc așa. Realitatea este că multe femei nu se simt bine în timpul sarcinii și trebuie să știi că există un număr ridicat de cazuri exact ca al tău.
2. Sarcina nu este singura experiență specială prin care poți trece
Chiar dacă ți-ai imaginat că va fi cu totul special să fii însărcinată și acum constați că nu este deloc plăcut, nu trebuie să fii dezamăgită. Aproximativ 70% dintre femeile însărcinate au probleme cu starea de greață, iar în 20% dintre cazuri este vorba despre greață severă, care necesită spitalizare. Nu considera că totul este pierdut dacă ai o sarcină dificilă, ci mai bine gândește-te cum va fi când îți vei putea strânge în brațe copilul.
3. Nu ai niciun motiv să te simți mai prejos decât alte femei
Nu este nimic în neregulă cu tine dacă nu îți place să fii însărcinată. Nu înseamnă că nu vrei să ai un copil și nici nu există o imagine standard despre cum ar trebui să reacționezi în această perioadă. Orice sentiment sau stare pe care o ai este o parte din tine și nu trebuie să te compari în permanență cu alte femei.
4. Nu-ți crea o imagine ideală despre cum ar trebui să fie sarcina
De multe ori cele nouă luni nu sunt deloc plăcute și imaginea creată prin intermediul rețelelor de socializare sau al reclamelor nu te ajută deloc dacă ai probleme cu greața, transpirația sau diareea. Nu este util să-ți stabilești un standard ireal pe care nu-l vei putea atinge, ci trebuie să te gândești că faci tot ce poți, chiar dacă nu strălucești și nu ai energie să te machiezi.
5. Sinceritatea reduce stresul
Există multe alte lucruri care trebuie să fie prioritățile tale când ești însărcinată decât grija constantă de a păstra aparențele. În loc să-ți dedici toată energia pentru a crea o imagine falsă, mai bine concentrează-te asupra dietei zilnice sau a remediilor care te vor ajuta să te simți mai bine. Fii sinceră cu tine și cu ceilalți și vei vedea că stresul și starea negativă se vor diminua rapid, iar disconfortul resimțit ar putea fi mult mai redus.
6. Îți face bine să te plângi uneori
Da, există beneficii reale atunci când vorbești deschis despre ceea ce te deranjează. „Nu strică să te plângi din când în când. Sprijinul și empatia celor din jurul tău te vor ajuta să depășești mai ușor momentele dificile din timpul sarcinii decât dacă alegi să suferi în tăcere”, spune dr. Robin Kowalski, psiholog de la Universitatea Clemson. Vei fi mai liniștită și vei avea așteptări mult mai realiste.
7. Nu există o cale „corectă” de a experimenta sarcina
Nu există niciun răspuns „corect” sau „greșit” când vine vorba despre starea emoțională sau fizică din timpul sarcinii. „Nu este deloc sănătos să creăm un standard când există o varietate de personalități și moduri de a gândi. După cum există diferite variante pentru a da naștere unui copil, la fel pot varia și sentimentele femeilor în perioada de dinainte. Nicio femeie nu trebuie să se simtă prost sau să ascundă care este starea ei reală în timp ce se pregătește pentru venirea pe lume a copilului ei”, potrivit dr. Kowalski.