Când auzim de părinți abuzivi, ne gândim atât la abuzuri fizice, cât și la cele mentale și sexuale.
Părinții pot fi abuzivi în moduri greu de detectat sau în moduri pe care noi nu le considerăm abuzive.
Nu contează în ce mod sunt abuzivi, abuzul este abuz indiferent de situație.
Abuzul pe termen lung va crește riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate mentală care vor fi prezente la maturitate. Diferite forme de abuz vor afecta copiii în numeroase moduri.
Iată o listă de lucruri pe care le fac părinții abuzivi copiilor lor:
Le oferă puțină intimitate sau chiar deloc
Există o mare diferență între un părinte care își protejează copilul de rău față de faptul că îl privează de intimitate. Este esențial ca părinții că asigurea confidențialitatea adecvată vârstei copiilor lor. De exemplu, permițându-le să se schimbe singuri în camera lor.
Le invadează sentimentele și realitatea
Părinții pot invada sentimentele copiilor lor spunându-le cum să se simtă sau negându-le complet. Acest lucru îi face pe copii să se simtă ignorați și în conflict interior. Pe termen lung, copiii vor întâmpina dificultăți în a avea încredere în judecata lor și în luarea deciziilor.
Recurg la tăcere
Acesta este un mod imatur de a gestiona lucrurile și este abuziv din punct de vedere emoțional. Părinții folosesc această tactică pentru a-și exercita puterea sau a-și pedepsi copiii. Din cauza acestui fapt, copiii se simt ignorați și respinși și dezvoltă o stimă de sine scăzută.
Joacă rolul de victimă
Acest tip de comportament este abuziv din punct de vedere emoțional, deoarece părintele nu își asumă responsabilitatea pentru acțiunile sale. Acest lucru poate afecta copiii în două moduri. Ei pot învăța acest tip de comportament și îl pot folosi ca mecanism de imitare când vor ajunge la maturitate. Sau vor dezvolta sentimente de vinovăție și rușine, blamându-se pentru lucrurile care se întâmplă.
Citește și: La ce vârstă ar trebui copiii să înceapă să se implice în treburile casnice
Manipulează
Acesta este un tip de abuz psihologic și este dificil de detectat. Este vorba despre genul de manipulare în care agresorul creează îndoială și confuzie în interiorul victimei. Un părinte care se joacă cu mintea copilului îl va transforma într-un adult nesigur, anxios, paranoic și neîncrezător. În cazuri extreme, copilul va ajunge să pună la îndoială realitatea.
Îi amenință cu violența
Este abuziv din punct de vedere emoțional ca un părinte să-și amenințe copilul cu violență fizică chiar dacă nu o va aplica. Copiii ajung să se simtă nesiguri în jurul părinților și nu vor să fie acasă.
Îl favorizează pe unul dintre copii
Părinții pot acționa diferit cu copilul lor preferat. De exemplu, acordându-i mai multă atenție, daruri mai frumoase, mai puțină disciplină și mai multe privilegii. Acest lucru îl va afecta pe celălalt copil prin scăderea stimei de sine. El poate dezvolta depresie, se simte respins, simte că nu e suficient de bun și, pe termen lung, poate crea relații similare.
Le răpește independența
Unii părinți vor ca cei mici să depindă de ei. Este modul lor de a menține puterea și controlul, iar acest lucru împiedică dezvoltarea copilului. Un părinte abuziv poate să îi interzică copilului să ia chiar și o singură decizie și să îl împiedice să deprindă abilitățile necesare de care are nevoie pentru a deveni un adult de succes.
Sunt extrem de critici
Acest tip de abuz apare atunci când un părinte își critică în mod repetat copilul. De exemplu, comparându-și dur copiii între ei. Copiii ajung să dezvolte o stimă de sine scăzută, simițind că nu sunt suficient de buni și lipsiți de valoare.
Preiau controlul asupra banilor copiilor lor
Părinții care iau banii copilului lor sunt abuzivi și cred că copiii lor îi sunt datori. Nu este responsabilitatea copilului să restituie nimic. Dimpotrivă, copiii ar trebui încurajați să-și dezvolte independența și să învețe cum să gestioneze corect banii.
Sursă: psych2go