De ce ar trebui să le citești povești copiilor tăi
Albert Einstein spunea că este important să le citești povești copiilor tăi dacă vrei ca aceștia să fie inteligenți. Iar dacă vrei să fie mai inteligenți, citește-le mai multe povești.
Și nu ar fi putut avea mai multă dreptate. Cine ești în prezent, care sunt lucrurile în care crezi și ce sistem de valori alegi să cultivi reprezintă rezultatele a ceea ce ai învățat încă din momentul în care ai venit pe lume. Dacă ai un creier stimulat activ ca bebeluș, ai foarte multe șanse să ajungi un adult inteligent. Iată de ce ar trebui să le citești povești copiilor tăi!
Care este motivul pentru care ar trebui să le citești povești copiilor tăi?
Poveștile citite copiilor tăi reprezintă o activitate esențială. Atunci când incluzi cărțile în viața lor, le stimulezi creierul. Le faci cunoștință cu necunoscutul, îi înveți să gândească rațional, în moduri de care nu știai că sunt capabili. Cu cât le citești mai mult, cu atât mai activ este creierul lor. Iar cu cât este mai activ, cu atât mai multe informații absoarbe și se dezvoltă. Dar este ceva special la poveștile citite copiilor.
În primul rând, poveștile ajută la dezvoltarea mai multor abilități academice.
Ca ascultător, copilul tău îți va observa mișcările, abilitățile de narator și va învăța să imite aceste abilități pe măsură ce va învăța să citească. Iar când înaintează în vârstă învață importanța tonului, accentului, pauzelor dramatice, semnificația cronologiei și atenției la detalii. Cititul poveștilor va stimula și dorința de a citi a copilului, iar ca rezultat va dezvolta abilități puternice ale memoriei.
Poveștile magice și basmele îl vor ajuta pe copil să își dezvolte gândirea critică, pe măsură ce va memora personajele și va înțelege consecințele acțiunilor personajelor. Cărțile de ficțiune au abilitatea de a-i trezi creativitatea copilului. Iar lumile fantastice, creaturile magice ale poveștilor preferate îi vor dezvolta imaginația. Îl vor inspira pe cel mic să gândească creativ și să depășească limitele.
Pe lângă activarea imaginației, poveștile îl pot învăța pe copilul tău și lecții de viață esențiale. Conform directorului Institutului Neuro-Physiological Psychology din Chester, poveștile îi ajută pe copii să facă diferența dintre bine și rău, nu prin învățare directă, ci prin implicare.
Probabil că îți aduci aminte cât de curajoși și nobili erau piticii din "Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici" sau cât de respectată și bună era Belle din "Frumoasa și bestia". Nimeni nu va uita momentul când Mufasa l-a omorât pe Simba în "Regele leu", deoarece acesta este genul de scenă care are puterea de a-i ajuta pe copii să diferențieze răul și binele.
Ca rezultat, poveștile încurajează dezvoltarea emoțională a copiilor.
Întreaga experiență de a citi povești copiilor este deja magică. Îl învelești pe cel mic în pat, pui sunete relaxante pe fundal și începi să citești. Această experiență este esențială pentru creșterea emoțională și mentală a copiilor deoarece creează intimitate, un moment de legătură între tine și copilul tău.
Experții au ajuns la concluzia că acei copii care ascultă povești au rezultate mai bune la diferite teste la școală, dar și în ceea ce privește viața socială și dezvoltarea emoțională.
Și chiar dacă nu ar fi fost realizate toate aceste cercetări și studii, atunci când le citești povești copiilor, îi ajuți să intre într-o lume de basm și să aibă o copilărie mai fericită. De asemenea, îi inspiri să nu se oprească niciodată din visat.