Ce facem când nu avem timp pentru copil?
După unele teorii, ziua s-a scurtat până la 16 ore, din cele 24 cunoscute. Alergăm tot timpul, de acasă la serviciu, de la serviciu la sală, de la sală acasă.
Mai prindem câte un concert sau câte un maraton simfonic precum Festivalul George Enescu, sau un teatru ori o serată muzicală… Uneori, ne delectăm cu un film artistic sau, cei mai norocoși cu timpul liber, un serial… Un adevărat regal este pentru cei care își petrec weekend-urile urcând munții. Dar cum pot ei să-și permit așa ceva? Hmm…
Ce facem dacă avem copil? Cum să ne mai ocupăm de el? Cum crește acesta? În orice caz, s-a terminat cu timpul liber!
Dar, copilul? El cum percepe lipsa părinților? Cum facem ca să nu îi dezvoltăm răni emoționale?
Iată câteva sfaturi, pe care fiecare le poate dezvolta, în funcție de personalitatea micuțului om.
1. Atunci când nu putem fi în preajma copilului suficient timp în care să îi acordăm atenția noastră, putem să îi oferim acestuia momente de calitate, mai scurte, în defavoarea unor perioade mai lungi în care există tensiuni datorate lipsei unor disponibilități ale părinților.
Ce înseamnă asta? Momentele frumoase rămân în memoria copilului și îl ajută să se dezvolte frumos, față de perioade lungi în care el simte stresul și nemulțumirile părinților.
Oferiți-i momente de calitate!
2. Serviciul care ne ocupă aproape întreaga zi, ne îndepărtează de propriul copil. Astfel, e util să aducem în preajma lui o a treia persoană, care poate deveni importantă pentru el (o bonă, un preparator pentru teme, profesori la activități extrașcolare, părinți ai prietenilor copilului, alți membri ai familiei). Astfel, legăturile ce nu se pot stabili așa cum ne dorim, cu copilul nostru, se pot remedia prin existența unei persoane importante în viața lui.
Apelați la o terță persoană, care poate să devină importantă pentru copil!
3. Când copilul are probleme în relațiile lui cu ceilalți copii sau cu adulții, ne putem consulta unii cu alții și chiar cu copilul.
Consultați-vă între voi ca părinți și discutați și cu copilul!
4. Cu toate problemele existente, cum să îmbunătățim percepția lui despre iubirea noastră pentru el? La sfârșitul zilei, să îi povestim ceva pozitiv, atractiv, amuzant etc. care să îi arate că merită atenția noastră, pe care i-o dăruim din iubire. Sau să găsim altceva despre care să discutăm, dar ceva pozitiv, neapărat. Copilul va simți că face parte intens din viața noastră și își va dezvolta inteligența emoțională.
La sfârșitul zilei, oferiți-i copilului un moment pozitiv!