Cum să-ți ajuți bebelușul să doarmă mai bine
Unii bebeluși dorm mai mult decât alții, fie mai multe ore la rând sau în runde separate de 2-3 ore. Este posibil ca bebelușul tău să adoarmă fără probleme, dar și să se scoale des noaptea. Nu îl compara cu alți bebeluși, ci învață să creezi rutina care îl ajută să adoarmă mai ușor.
Bebelușul tău va avea propriul ritm în care adoarme și se scoală și precis nu va semăna deloc cu programul altor bebeluși pe care i-ai văzut sau de care ai avut grijă. În plus, este foarte puțin probabil ca ritmul lui să se integreze în programul tău obișnuit de somn, așa că este mai bine să încerci să adormi în același timp cu el. Dacă îl alăptezi este posibil să adoarmă câteva minute în timp ce-l hrănești. În cazul în care nu reușești să adormi exact atunci când doarme și bebelușul nu încerca să menții o liniște perfectă pentru că este util să-l obișnuiești cu un nivel normal de zgomot în jur.
Cum să obișnuiești bebelușul cu diferența dintre zi și noapte?
Este foarte util să-ți înveți bebelușul de la început că orele de noapte sunt diferite față de cele din timpul zilei. Când este lumină afară dă perdelele deoparte, joacă-te cu el și nu te îngrijora prea mult din cauza zgomotelor obișnuite care pot interveni dacă cel mic adoarme.
Pe timp de noapte redu intensitatea luminilor din camere, nu vorbi foarte mult, menține un volum redus al vocii, pune bebelușul în pătuț de îndată ce l-ai schimbat sau l-ai hrănit. Nu schimba copilul decât dacă este necesar și nu te juca. În acest mod bebelușul va înțelege treptat că noaptea este intervalul adecvat pentru odihnă și somn.
Unde ar trebui să doarmă copilul?
În primele 6 luni de viață bebelușul ar trebui să fie mereu în aceeași cameră cu tine, indiferent dacă doarme sau este treaz. Mai ales în primele săptămâni ai putea observa că nu adoarme decât în brațele tale sau ale partenerului ori dacă te vede în apropierea pătuțului. Poți începe să obișnuiești copilul să adoarmă singur punându-l în pătuț de îndată ce l-ai hrănit sau cu câteva minute înainte să adoarmă complet. Va fi mai ușor să faci acest lucru din momentul în care stă treaz perioade mai lungi.
Somnul pentru nou-născuți: la ce să te aștepți
Nou-născuții vor dormi intervale diferite în timpul zilei și nopții. Poate fi benefic să stabilești un program clar, dar poți modifica ușor rutina bebelușului în funcție de nevoile tale de odihnă. De exemplu, poți scula bebelușul pentru a-l hrăni exact înainte să mergi la culcare pentru a prelungi intervalul în care te poți odihni înainte să fie nevoie să-l hrănești din nou.
Cum stabilești rutina de culcare pentru bebeluș
Momentul potrivit pentru a da startul unei rutine pentru ora de culcare este în jurul vârstei de 3 luni. Este indicat să-i imprimi un program specific, relaxant, pentru a preveni problemele cu somnul pe termen lung. De asemenea, este o ocazie în plus pentru a petrece momente speciale alături de cel mic.
Iată ce trebuie să cuprindă rutina dinainte de culcare:
- o baie reconfortantă pentru bebeluș;
- schimbatul într-o pijama catifelată;
- așezatul în pătuț;
- cititul unei povești scurte;
- reducerea intensității luminii din cameră pentru a crea o atmosferă calmă;
- un sărut de noapte bună și o îmbrățișare;
- un cântec special care liniștește bebelușul;
- periatul dinților (în cazul în care au apărut deja).
Pe măsură ce copilul tău crește este bine să nu variezi această rutină. Evită activitățile intense sau care creează emoții exact înainte de culcare pentru că îi va fi mult mai greu să adoarmă. Poți crește uneori timpul dedicat activităților relaxante cum ar fi lectura. În cazul bebelușilor este bine să lași un interval între alăptare și momentul în care îl culci pe cel mic. Dacă îl culci imediat vei crea o conexiune între odihnă și alimentație în mintea celui mic și este posibil ca, dacă se scoală noaptea, să nu adoarmă la loc decât dacă este hrănit din nou.