Când e bine să scoți bebelușul afară?
Ideea că nou-născuții trebuie ținuți în casă este contestată din ce în ce mai des. Atât mama, cât și copilul au nevoie de lumina soarelui și de aer curat și nu este obligatoriu să îl ții pe cel mic în casă. Află când e bine să scoți bebelușul afară și ce măsuri de precauție trebuie să respecți.
Deși în trecut se vehicula des ideea că bebelușii trebuie să stea în casă studiile realizate au dovedit că este o presupunere greșită. De fapt, nu există motive medicale pentru a nu scoate bebelușul afară din primele zile de viață dacă mama și copilul au suficientă energie. Este esențial, însă, să conștientizezi care sunt restricțiile și cum trebuie să protejezi bebelușul în funcție de sezon și de locul în care vă aflați.
Dacă te întrebi des când e bine să scoți bebelușul afară, să știi că nu există un număr de zile în care trebuie să stea doar în casă, ci totul depinde de starea lui și a ta. Strategia recomandată de specialiști reduce riscul de îmbolnăviri și bebelușul tău se va putea bucura de natura din jur și de aerul proaspăt chiar de la începutul vieții.
Nu ai de ce să aștepți până când bebelușul împlinește 6 săptămâni sau 2 luni, ci contactul cu natura va avea avantaje multiple, de exemplu obținerea unei doze utile de vitamina D, reducerea agitației și un plus de energie. Trebuie să fii atentă în ce mediu duci copilul și ce persoane vor fi în apropierea lui în primele săptămâni și luni de viață pentru a reduce expunerea la bacterii și microbi.
Iată ce măsuri trebuie să ai în vedere când decizi când e bine să scoți bebelușul afară:
1. Limitează expunerea la soare
Deși soarele furnizează vitamina D de care avem nevoie cu toții și mai ales nou-născuții, trebuie să știi că bebelușii sunt foarte sensibili și se pot arde ușor. Nu expune copilul la soare mai mult de 15 minute, iar după aceea acoperă căruciorul și dă-l cu o cremă pentru protecție solară. Discută cu medicul pediatru pentru a stabili care sunt nevoile copilului tău în ceea ce privește lumina soarelui și a evita riscurile.
2. Ține departe mâinile și fețele care pot transmite microbi
Poate pare un lucru evident, dar este ușor să uiți de această cerință când te întâlnești cu prietenii sau îi faci cunoștință celui mic cu alți copii. Nu ai cum să știi dintr-o privire cine este bolnav și este posibil ca unele virusuri să nu se fi manifestat încă, așa că este cel mai bine să ții la distanță mâinile și fețele altor persoane de fața și mânuțele bebelușului.
De asemenea, nu este recomandat să lași persoanele străine să atingă bebelușul sau să-l țină în brațe. Fii selectivă și cu membrii familiei, chiar dacă se presupune că vor evita să stea în apropierea bebelușului când sunt bolnavi. Nu te simți ciudat dacă ești nevoită să refuzi politicos când cineva cere să țină bebelușul în brațe. Este vorba despre sănătatea celui mic.
3. Fii atentă la locul în care duci bebelușul
Școlile, spitalele, autobuzele și avioanele sunt surse majore de microbi și ar trebui evitate. Dacă trebuie neapărat să mergi cu bebelușul într-unul dintre aceste locuri ține-l în brațe aproape de tine sau acoperă căruciorul. Spală-te des pe mâini pentru a nu-i transmite celui mic bacteriile cu care ai intrat în contact prin atingerea diferitelor suprafețe sau dând mâna cu alte persoane.
4. Ia în calcul căldura sau frigul
Nu îmbrăca bebelușul prea gros, dar nici prea subțire. Părinții și bunicii au adesea tendința de a îmbrăca prea gros nou-născuții, însă nu este mereu necesar și poate cauza transpirația, creșterea temperaturii corpului celui mic sau răcelile. Cel mai bine este să îmbraci copilul în straturi pentru a te putea adapta în funcție de modificarea temperaturii și să ai la tine și o păturică.
Deși este adevărat că nu ar trebui să duci copilul în locuri aglomerate, nu există interdicția de a-l scoate afară. Dacă ai grijă la hăinuțe și eviți microbii cel mic se poate bucura de aerul curat alături de tine, va zâmbi des și va dormi mult mai bine.