Fie că este vorba de tocuri înalte sau de talpa plată, trebuie să avem mare grijă ca pantofii să se potrivească perfect piciorului nostru
1. Talpa plată
Acest tip de încălţăminte pare foarte comodă la început, însă şi ea poate dezvolta probleme de sănătate atunci când este purtată în exces. Aceasta nu susţine adâncitura dintre degete şi călcâi din talpa noastră, fapt ce ar putea modifica postura corpului nostru. Piciorul devine astfel plat, cauzând probleme în special călcâiului, manifestate atât prin dureri locale, cât şi prin bătături sau ciocuri la nivelul osului.
2. Tocurile înalte
Cu toţii ştim că acest tip de încălţăminte provoacă dureri de spate, însă puţine ştim că acestea nu sunt superficiale. Purtarea frecventă a tocurilor modifică postura corectă a corpului, dar au efect negativ şi asupra articulaţiilor genunchilor ajungând chiar până la artroză.
3. Talpa groasă sau platforma
Acest tip de talpă este de cele mai multe ori rigidă şi nu îi permite piciorului nostru să se mişte atât cât are nevoie. Dacă această talpă este dreaptă, cu siguranţă riscul de a avea probleme este mai mic. Dacă la nivelul călcâiului este mai groasă şi spre degete mai subţire, atunci presiunea asupra oaselor metatarsiene îţi pot provoca dureri insuportabile locale, ale genunchilor sau ale spatelui.
4. Interiorul pantofului din materiale sintetice
Cu cât stai mai mult încălţată într-un pantof cu interiorul din plastic, cu atât picioarele îţi vor transpira mai intens. Acesta este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea apariţia ciupercilor la nivelul întregului picior, dar mai ales în zona unghilor, este aproape inevitabilă.