3. Joc un rol?
Arunca o privire asupra familiei tale. Identifica rolurile fiecarei persoane in cresterea ta, dar si rolul pe care il aveai tu atunci. Joci acelasi rol in continuare in relatiile de dragoste, cu prietenii tai sau la job? Interpretarea unui rol te face lipsita de viata si fada - incerci sa fii pozitiva, dar de fapt te simti eliminata, neapreciata si ai resentimente. Tine minte asta: rolurile ti le alegi tu. Nimeni nu a spus ca trebuie sa iti asumi acest rol. Este timpul sa faci noi alegeri, alegeri care te fac sa te simti bine.
4. Imi este teama ca ofer prea mult?
Cand joci rolul celei care ofera mai mult, sfarsesti prin a ajunge in ipostaza de pierzatoare. Relatia de dragoste in care esti implicata pare sa iti consume foarte multe resurse comparativ cu ceea ce primesti? Primul pas in detasarea de rolul de "donatoare" este sa iti inspectezi rolul mai indeaproape. Daca oferi prea mult poate insemna ca ascunzi sentimente de inutilitate, dorinta de a face pe plac, teama de respingere, dorinta de a fi in control, reticenta de a primi etc. Analizeaza si interpreteaza corect!
5. Stiu sa cer ceea ce vreau?
Daca ceri ceea ce vrei cu adevarat dai o sansa celorlalti sa te cunoasca mai bine, sa te iubeasca. Fiind dispusa sa ierti si sa uiti ranile vechi, vei evolua si vei renunta la sacrificiile nesanatoase. In loc sa astepti ca oameni din jur sa iti citeasca gandurile, sa intuiasca ceea ce ai nevoie, le poti spune ceea ce vrei. Miscarea poate fi riscanta din punct de vedere emotional, dar este un risc pe care merita sa ti-l asumi.
6. Imi e usor sau dificil sa primesc de la altii?
Cand devii dispusa sa primesti, atunci te detasezi de frica de a primi. Completeaza urmatoarea fraza cu 10 raspunsuri: "Una dintre temerile mele de a primi este ..." Dupa ce ai terminat, uita-te la fiecare frica asternuta pe hartie si analizeaz-o: este adevarata sau este doar o simpla frica? Cel putin 90% din temeri sunt doar temeri care se dezvolta in momentul in care le dai atentie.
7. Spun "Da" cand de fapt vreau sa spun "Nu"?
Dorinta de a fi cat mai originala si mai onesta cu tine insati te va ajuta sa renunti la sacrificiile nesanatoase. O modalitate de a face acest lucru este sa te concentrezi pe cuvantul "Da". Ia un pix si o foaie de hartie si scrie pe partea de sus a paginii: "Da-urile mele sacre". Apoi realizeaza o lista cu ceea ce inseamna "Da sacru" pentru tine, referitor la viata ta, jobul tau, relatiile tale etc. Cu cat esti mai clara in ceea ce priveste "Da"-ul tau, cu atat iti va fi mai usor sa raspunzi afirmativ cand crezi cu adevarat si "Nu" atunci cand consideri ca raspunsul tau este negativ.
8. Ce inseamna atunci cand sunt epuizata?
Epuizarea este un memo intern, care iti cere sa nu mai faci sacrificii nesanatoase, pentru ca trupul tau nu mai poate indura. "Intotdeauna poti face un lucru mai putin decat crezi ca esti capabila", este un crez pe care ar trebui sa il iei in seama. Probabil te vei simti un pic vinovata ca ai facut mai putin, dar iti va trece repede. Fii inteleapta, fii curajoasa, aminteste-ti "Da"-ul sacru si prioritizeaza-l in consecinta.
9. Imi este greu sau usor sa ma pun pe primul loc?
Pentru a te vindeca de sacrificiile nesanatoase, trebuie sa fii dispusa sa renunti la obiceiul de a te priva de tine insati. Ia un pix si o hartie si raspunde la urmatoarele intrebari: "Ce ma face sa ma simt bine?" "Ce ma inspira?" si "Ce-mi place?". Apoi, ia-ti angajamentul de a opri neglijenta fata de propria persoana si invata sa te tratezi mai bine. Viata ta va fi mult mai frumoasa atunci cand vei incepe sa te bucuri de tine!
10. Ma simt fericita si implinita?
Succesul si fericirea iti cer sa renunti la ranile sufletului, temeri si la mandria prosteasca. Trebuie sa te accepti si sa ajungi sa inveti sa traiesti cu tine, sa te te iubesti. Cu cat esti mai motivata si mai dedicata propriei persoane cu atat te vei intelege mai bine si vei fi mai fericita si implinita.
Imi place foarte mult articolul chiar daca ( sau tocmai pentru ca ) m-a facut sa imi pun intrebari. Cred ca si fericirea se invata, trebuie doar sa o punem pe lista noastra de prioritati. www.decisepoate.ro
este adevarat ca am fost crescute si sducate intr-un mod neprielnic noua,femeilor. Insa viata iti poate oferi mai multe surprize neplacute,decat placute.Daca inveti sa iti revizuiesti modul de a gandi,de a deveni putin ''egoista'',stand si analizand la rece care dintre persoanele din jurul tau merita sa-l iubesti,ajungi sa devii fericita. Eu sunt pe drumul cel bun.Pun punct starilor covarsitoare,pe care toate le simtim cateodata si o iau de la capat. Nu cred,eu chiar sunt fericita alaturi de fiica mea,chiar daca in jurul meu sunt si alte persoane.Le respect,le ascult doleantele,le ajut daca pot,dar atat. Nu mai dau voie nimanui sa ma raneasca. Par cinica,dar numai asa am reusit sa fiu eu,sa fiu fericita!!!
un mod eficient de a scapa de efectele negative ale experientelor nostre si a merge mai departe este sa vorbesti despre ce simti, gasiti detalii pe rentiment. wordpress.com
de ce uitam oare sa ne gandim la noi? de ce pentru o femeie intotdeauna sunt pe primul loc copiii si sotul? ajungem,tarziu dupa multi ani sa ne dam seama ca traim numai pentru cei de langa noi.iar cand vine acel moment parca nu mai avem energie sa o luam de la capat,de data asta sa fim mai atente la propriile noastre nevoi la ce ne face cu adevarat fericite
cum ar fi sa ma mai gidesc si la mine?cred ca multi se intreaba. rutina, problemele, ... ne lasa de obicei indiferenti fata de noi insine.ajungem sa traim inconstienti, si ametiti de decorul in care ne aflam si supravietuim. asa ma simt si eu, incapabila, nesigura, fara personalitate parca...ar trebui sa ma gindesc la articol, multumesc.
adevarul este ca sintem crescuti si educati de parintii nostri de cele mai multe cu valori false. foarte multe prejudecati si temeri pe care la rindul nostru le transmitem mai departe copiilor nostri si ei la rindul lor tot asa.Mai trebuie spus ca acest proces de schimbare dureaza mult pentru ca totul este atit de inradacinat in noi si este foarte greu sa scoti din radacini ceva cu care teai obisnuit si despre care ai crezut ca este corect.Femeile in general au fost educate mai sever, ele fiind nevoite tot timpul sa se sacrifice pentru binele familiei, ele fiind nevoite sa lucreze mai mult numai pentru ca sint mame si sint raspunzatoare pentru copii si apoi ca sint femei si sint raspunzatoare pentru casa. Ce-i mai rau este ca multe femei chiar cred ca nu merita mai mult si chiar cred ca femile sint nascute ca sa sufere si chiar te sfatuiesc sa supui si sa fii ascultatoare pentru ca de, asta-i soarta femeilor. Adevarul este ca nu-i adevarat.
niciodata nu m-am gandit la mine, in prima faza . tot timpul a fost cineva inainte: sotul, copiii sau alte persoane foarte apropiate mie si foarte dragi, pentru ca am crezut ca daca le este lor bine si mie imi este la fel. M-am inselat, dar a fost prea tarziu cand mi-am dat seama si nu mai pot face mare lucru sa schimb situatia. Imi pare rau pentru mine, simt ca meritam ceva mai mult dar asta e, imi este greu sa ma resemnez dar trebuie sa o fac.( din nou pentru altii ..........................)
Foarte bun articolul.Trebuie sa ne ocupam mai mult de propria persoana.Eu momentan ma pun pe mine pe ultimul loc si am de gand sa meditez asupra acestui fapt pentru ca nu sunt prea fericita.