Evalueaza-te corect!
Aprecierea de sine este o activitate necesara pentru a sti cum sa te descurci in situatiile cu care te vei confrunta de-a lungul vietii. Constientizarea scopurilor, comportamentelor, relatiilor, realizarilor, performantelor in domeniile de activitate conduc la o estimare cat mai apropiata de adevar si iti permit sa-ti extinzi paleta aspiratiilor.
Este necesar sa te apreciezi in mod sincer pentru a sti care este cea mai buna maniera pentru a-ti trai viata. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a te asigura ca esti pe drumul cel bun.Acceptarea greselilor si repararea lor ar trebui sa devina lucruri constante in viata. Corectand la timp o greseala, rezolvand o problema la momentul oportun, imbunatatesti comunicarea cu tine insuti si relatiile cu persoanele care te inconjoara.
Aprecierea de sine poate fi de multe ori inselatoare. De cele mai multe ori, chiar daca e vorba de evaluarea de sine, oamenii evita onestitatea. Acest lucru se poate intampla fie pentru ca esti o fire distrata, fie pentru ca este cu mult mai usor sa te pacalesti si sa nu accepti un adevar suparator.
Oamenii nu au cum sa se aprecieze in mod strict obiectiv, acest lucru putand fi de multe ori dureros, mai ales in cazurile ce au la baza rationamente sau premise eronate. Cu cat vei incerca sa te estimezi cat mai sincer, cu atat te vei simti mai putin confortabil in pielea ta. Astfel se mareste riscul de a ramane blocat in acest punct si de a nu obtine nici un beneficiu in urma evaluarii personale.
Iata o lista care iti ofera o gama de lucruri de care trebuie sa tii cont in momentul evaluarii de sine:
- Chiar daca nu vrei sa recunosti, anturajul iti influenteaza comportamentul, asa ca fii atent alaturi de cine alegi sa-ti petreci timpul!
- Tine cont de calitatea timpului pe care il petreci in compania altora.
- Alimentatia si consumul bauturilor alcoolice isi lasa amprenta asupra ta. Un program dezordonat al orelor de masa si alcoolul consumat in exces pot duce la aparitia tulburarilor de comportament.
- Acorda o foarte mare atentie performantelor in ansamblu si actiunilor pe care le intreprinzi pentru a-ti atinge scopurile.
Pentru a evita tendintele de a te simti neputincios si lipsit de speranta aplica strategiile urmatoare:
- Focalizeaza-te pe corectitudine. Nu te invata sa te resemnezi in fata esecurilor. Incearca sa inveti cat mai multe lucruri din ele. Accepta-ti problemele pentru a le corecta si pentru a le elimina. Nu evita confruntarea cu ele, pentru ca vei ajunge sa te simti coplesit si sa nu le mai poti face fata.
- In aprecierea de sine incearca sa identifici care sunt cele mai bune drumuri de urmat in viata si mentine-te constant pe ele. In momentul in care te lovesti de obstacole, nu sari din prima pe o alta cale. Alternanta drumurilor este buna, dar aplicata prea des duce la inconstanta.
- Vorbeste temperat cu tine insuti. Adopta un ton echilibrat. Daca iti aplici autocritica fa-o intr-un mod constructiv, menit sa te motiveze.
- Recunoaste diferentele intre ce esti si ce vrei sa fii. Focalizeaza-te in primul rand pe lucrurile pe care le ai de indeplinit, nu pe ceea ce esti. O analizare excesiva a propriilor sentimente si actiuni te poate contamina de un subiectivism exacerbat.
- Fii foarte atent la maniera in care etichetezi oamenii. Etichetele folosite sunt simboluri potrivite numai pentru anumite perioade de timp. Ele nu comporta conotatii definitorii pentru intreaga viata.
- Unul dintre cele mai decurajatoare lucruri pe care le poti face este sa te consideri constant o persoana incapabila si sa nu te implici serios in aprecierea de sine. In loc sa te lasi inghitit de una dintre aceste doua variante, opteaza pentru o a treia dimensiune: critica-ti constructiv performantele, in timp ce inveti sa te accepti asa cum esti.
- Recunoaste ca pana si actiunile pe care le-ai catalogat drept esecuri au partile lor bune. Invata sa distingi si aspectele pozitive. Nu te grabi sa clasifici totul sub auspiciile negativului.